Festival lutkarstva sjutra otvara predstava Odisej-san o povratku

Foto: PR Centar

Osmi međunarodni Festival lutkarstva, koji će početi sjutra i trajati do nedjelje u Podgorici, otvoriće predstava iz Bosne i Hercegovine Odisej-san o povratku. Ove godine će, kako su najavili organizatori, biti odigrane kvalitetne predstave iz pet država.

Osnivačica Festivala,Ljiljana Burzan Nikolićje na konferenciji ya novinare, istakla da ove godine na Festivalu učestvuje pet zemalja i to Italija, Hrvatska, Španija, Bosna i Hercegovine i Srbija.

„Ove godine, kao i svake, imamo odlične predstave. Jako smo vodili računa da te predstave budu za djecu od tri godine i starije, jer svi znamo da za najmlađe ima najmanje predstava. Festival počinje sjutra. Otvoriće ga predstava iz Bosne i Hercegovine Odisej-san o povratku, Dječjeg pozorišta iz Republike Srpske iz Banja Luke i ona je namijenjena za djecu od sedam i više godina“, kazala je Burzan Nikolić u PR Centru.

U četvrtak će, kako je rekla, biti odigrana predstava iz Srbije Cveće male Ide, Pozorišta lutaka iz Niša.

„Ta predstava je namijenjena za djecu od tri i više godina. Trećeg dana Festivala imamo predstavu iz Hrvatske Vanda lavanda, koja je takođe namijenjena uzrastu tri plus, a izvodiće je Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke. Zatim imamo predstavu iz Italije Pod žicama KronicoKab iz Osssija za uzrast šet plus i imamo predstavu iz Španije Angeles de trapo iz Malage Error 404“, navela je Burzan Nikolić.

Ona je istakla da ni ove godine u organizaciji Međunarodnog festivala lutkarstva nije izostala značajna podrška institucija.

„I ovogodišnji Festival se odigrava u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zahvaljujući Glavnom gradu. Tu je naravno Ministarstvo kulture, Fondacija Petrović Njegoš, Elektroprivreda Crne Gore, Vodovod i kanalizacija, kompanije, banke, brojne štamparije i mediji. Ove godine smo imali i podršku Ambasade Italije u Podgorici, Ambasade Španije u Beogradu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske“, kazala je Burzan Nikolić.

Na pitanje zašto je izostala dobra praksa da se neke predstave vide i u drugim crnogorskim gradovima, Burzan Nikolić je kazala da je želja da se Festival održava u svakom gradu ali za to nema kapaciteta.

„Počeli smo ambiciozno, uspjevali da po gradovima organizujemo predstave, i dalje smo otvoreni za organizaciju takvih predstava, ali nedostaju sredstva. Nemamo dovoljno novca za igranje predstava u drugim gradovima“, objasnila je ona.

Osnivač Festivala,Davor Dragojevićrekao je da je predsjednik stručnog žirija dramaturg Goran Bulajić iz Crne Gore, a članovi zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije Vladimir Lazovski i direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala Zlatna iskra Jelena Stojanović-Patrnogić.

„Oni će donijeti odluke koje su predstave bile najbolje i dodijeliće nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, najbolju dramaturgiju Dragan Radulović, najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, najbolju scenografiju i tri ravnopravne nagrade za gumačko majstorstvo i nagrada za najbolju originalnu muziku“, kazao je Dragojević.

Glavna vodilja u organizaciji Festivala i ove godine je, kako je istakao, bio kvalitet predstava i da su pored toga željeli da bude potpuno različit tematski pristup predstavama.

„Imaćemo priče od grčke mitologije do savremenih kompjuterskih tehnologija. A što se tiče samih tehnologija lutkarstva, imaćemo platno kao lutku do marionete. Uradilo smo dobar posao i jedva čekamo da Festival počne. Mislimo da je ove godine, interesovanje za Festival veće nego ikad. To smo i zaslužili dosadašnjim radom“, rekao je Dragojević.

Posljednjeg dana Festivala će, kako je dodao, u čast nagrađenih nastupiti Gradsko pozorište iz Podgorice sa dramskom predstavom Mali pirat.

Savjetnica u Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, Sanja Vojinović, kazala je da je Glavni grad posvećen stvaranju kulturne politike koja počinje od najmlađih uzrasta.

„Moramo prvo osvijestiti roditelje da dovode djecu u pozorište i kada to uspijete i tu publiku privučete vi ste završili posao. Vrlo je značajno ono što rade Davor i Ljilja i svaka čast na uspjehu i trudu. Ja se nadam da ćemo nastaviti dalje lijepo da sarađujemo. Glavni grad je uvijek tu za sve ovakve i slične inicijative“, poručila je Vojinović.

Predsjednik Dječijeg žirija, Luka Killian, rekao je da su članovi dječijeg žirija dužni da se pojave na svakoj predstavi.

„Ako se jedan član žirija ne pojavi na predstavi, on izgubi pravo na glasanje. Glasovi se na kraju zbrajaju i predstava sa najviše glasova dobije nagradu. Osim mene, članovi žirija su Lara Dlabač, Dunja Ćupić, Petra Stojković, Anika Janjušević, Đorđije Šebek, Kosta Golubović, Tara Nenadović, Anja Makrid, Nikša Janjušević i Una Stanković“, naveo je Killian.

VIII Međunarodni festival lutkarstva biće održan  od 11. do 15. septembra u Podgorici, u KIC-u „Budo Tomović“, a ulaz na sve predstave je slobodan.

Izvor: PR Centar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply