U podgoričke vrtiće upisano oko 9 hiljada mališana

Foto: Ilustracija

U javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“ u Podgorici upisano je oko devet hiljada djece.

Predstavnica obrazovno vaspitne ustanove „Đina Vrbica“ Vesna Marković rekla je da je ove godine upisano oko 5,6 hiljada djece i da se taj broj u odnosu prošlu školsku godinu povećao za oko 900.

Ona je agenciju MINA kazala da je sa radom počeo objekat u Tuzima, Dječija radost u kojem je prijavljeno 200 djece, ali taj broj raste jer upis za tu vaspitnu jedinicu još traje.

„Takođe, uskoro počinje sa radom vaspitna jedinica koja se nalazi na Zabjelu pod nazivom Ljubović i koja će brojati tri vaspitne grupe, tako da će se rasteretiti Poletarac i još neke vaspitne jedinice“, rekla je Marković.

Prema njenim riječima, u najavi je proširenje vaspitne jedinice Mogli i nadaju se da će to znatno smanjiti prebukiranost djece u toj grupi.

„Kampanja Zablistaću u vrtiću koja se organizuje drugu godinu zaredom u cilju povećanja upisa djece u vrtiće, uspješno je prošla o čemu govori broj upisanih“, rekla je Marković.

Kako je kazala kampanja je fokusirana na sjever u kojem je upis slabiji.

Prema njenim riječima, djeca u početku odbijaju vrtić, ali to kratko traje.

„Djeca se adaptiraju vrlo brzo i zato je važna dobra komunikacija i saradnja između vaspitača i roditelja“, poručila je Marković.

Direktorica predškolske ustanove „Ljubica Popović“, Slavica Luburić je rekla da su djeca čiji su roditelji konkurisali u predviđenom roku primljena, tako da je ove godine na nivou ustanove upisano oko 3,4 hiljade djece.

„Podgorički vrtići svake godine bilježe stalan rast upisa djece, pa i ove školske godine. Ovaj broj govori o podizanju svijesti roditelja, o značaju predškolskog vaspitanja i obrazovanja za sveukupan rast i razvoj djeteta“, kazala je Luburić.

Prema njenim riječima broj djece u vaspitnim jedinicima, kao i u vaspitnim grupama se razlikuje u zavisnosti od uzrasta, lokacije i površine radnog prostora, a najviše djece je smješteno u grupama koje imaju veće prostorne kapacitete.

„Zbog velikog broja upisane djece i nemogućnost da prilagodimo broj djece prostornim kapacitetima, uz saglasnost Ministarstva prosvjete nadomjestili smo brojem vaspitača i medicinskih sestara u vaspitnoj grupi“, kazala je Luburić.

Ona je kazala da se proširenje kapaciteta očekuje u narednom periodu, kao i da će do kraja godine biti raspisan tender za gradnju vrtića u Bloku 6, a planirana je izgradnja vrtića u City kvartu.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply