Organe čeka osmoro djece

Foto: Ilustracija

Osmoro djece u Crnoj Gori čeka na transplantaciju organa, pokazuju posljednji podaci Dječije bolnice Kliničkog centra (KC). Na listi čekanja je petoro djece koja čekaju presađivanje bubrega i troje kojima je potrebna transplantacija jetre.

Liste čekanja za transplantaciju organa kod djece prvi put su javno objavljene, a iz Ministarstva zdravlja ranije su rekli da im KC liste dostavlja u šifrovanom obliku, kako bi zaštitili lične podatke pacijenata i u isto vrijeme im omogućili da imaju uvid u promjene.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, donora organa čeka 35 odraslih građana, kao i prije sedam mjeseci. Transplantacija srca potrebna je za troje pacijenata, transplantacija jetre za sedam, transplantacija pluća za jednog pacijenta. Na listi čekanja za presađivanje bubrega je 24 osobe.

KC, kako su ranije kazali iz Ministarstva, ima obavezu da prilikom svake promjene dostavi ažuriranu listu, kao i da upravo zbog spiska pacijenata u šifrovanom obliku ne mogu reći koliko ima najstariji pacijent godina, a koliko najmlađi pacijent.

Transplantacioni program u Crnoj Gori započet je 2012. godine, kada je urađeno prvo presađivanje bubrega od živog srodnika. Zakonom iz te godine uvedene su donorske kartice. Međutim, u naredne četiri godine potpisalo ih je samo oko 300 građana. Zbog toga su zdravstvene vlasti četiri godine kasnije pripremile novi zakon, a Skupština ga usvojila, po kome su svi građani donori organa, osim ako za života kao punoljetni, poslovno sposobni i sposobni za rasuđivanje nijesu potpisali izjavu da ne žele da budu donori.

Krajnju riječ, ipak, davala je porodica naklon smrti pacijenta. Ni to nije urodilo plodom, pa su svega dvije od 47 porodica u posljednje nekoliko godine dale saglasnost za doniranje organa preminulog člana kod kojeg je u Kliničom centru utvrđena moždana smrt.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply