Kako bebi uspješno dati lijek

Bebama nije lako dati lijek i zato roditelji, za početak, treba da se dobro pripreme i naoružaju strpljenjem. Treba da smisle neki način da bebu umire i odobrovolje je kako se ne bi otimala i prosula lijek.

Pažnju joj mogu odvući tako što će joj otpjevati pjesmicu, zaigrati zvečkicom, ispričati neku priču, a može da pomogne i gledanje crtaća… Ukoliko ništa od toga ne pomaže i beba se i dalje ljuti i opire najbolje je sve odložiti za malo kasnije.

Pri davanju lijeka bebu treba držati u polusjedećem položaju jer je tada najmanja vjerovatnoća da će da ispljune lijek. Ležeći položaj treba izbjegavati jer beba tako može da udahne kapljice tečnosti.

Maloj djeci ljekove je najbolje davati špricem, bez igle naravno, ili kašičicom. Ako se lijek daje kašičicom treba uzeti drugu, a ne onu kojom se inače hrani dijete.

Špric treba staviti u bebina usta sa strane, u obraz, i lagano ušpricati lijek.

Ukoliko se desi da beba odmah ili u roku od desetak minuta povrati ili ispljune lijek treba joj ga dati ponovo i to cijelu količinu. Međutim, ako se to desi dvadesetak minuta po davanju lijeka onda lijek ne mora ponovo da joj se daje. U tom slučaju najbolje bi bilo konsultovati se sa ljekarom kako bi se utvrdilo zašto beba povraća lijek.

Koliko lijeka bebi treba dati zavisi od njene kilaže i zato obavezno treba ispoštovati sve preporuke ljekara u vezi sa davanjem lijeka.

Ljekovi za bebe uglavnom su u obliku sirupa ili praškova i nije poželjno davati tablete, čak ni izmrvljene. Ljekovi za skidanje temperature mogu se davati i u obliku rektiola (rektalno), ako beba povraća a ima visoku temperaturu.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply