Korigovan nastavni plan, bolje uključeni istorija i geografija

Foto: Ilustracija

Srednjoškolci u Crnoj Gori će u predstojećoj školskoj godini imati istoriju i geografiju kao izborne predmete i u prvom i u drugom razredu, a Centar za stručno obrazovanje korigovao je nastavni plan 16 četvorogodišnjih obrazovnih programa i o tome obavijestio Nacionalni savjet za obrazovanje.

“Za predstojeću školsku godinu kod programa kod kojih su istorija i geografija u dijelu izbornih predmeta date u jednom razredu, omogućeno je njihovo izučavanje i u prvom i u drugom razredu, tako da će učenici istoriju i geografiju izučavati bez obzira što se nalaze u izbornom dijelu nastavnog plana. U pet novih obrazovnih programa istorija i geografija su uključene kao obavezan predmet”, stoji u saopštenju koje potpisuje potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Nikolaj Knežević.

Sindikat prosvjete ranije je upozoravao na to da su ova dva opšteobrazovna predmeta marginalizovana u srednjim stručnim školama i svedena na nivo izbornih.

Ocijenili su i da bi se time poslala negativna poruka aktuelnim studentima Filozofskog fakulteta, da po završetku studija neće naći posao, a buduće studente odbijaju od profesorskog poziva.

Nacionalni savjet, na čelu sa profesorom Đorđem Borozanom, u skladu sa predlogom Sindikata je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno donio odluku da se u buduću Komisiju koja će izvršiti analizu zastupljenosti pojedinih obrazovnih predmeta u nastavnim planovima sa posebnim osvrtom na predmete Istorija i Geografija, uključe članovi Nacionalnog savjeta koji su juče predloženi među kojima je i član Sindikata prosvjete.

Vijesti su početkom mjeseca objavile da se srednje stručne škole uveliko pripremaju za smanjenje fonda ili prebacivanje pojedinih opšteobrazovnih predmeta u grupu izbornih.

U pojedinim podgoričkim stručnim škola, već sada nude istoriju i geografiju kao izborni predmet.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply