Voće, povrće i mliječni proizvodi biće besplatni za đake u Crnoj Gori

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja priprema se da započne realizaciju Programa, odnosno Šeme za škole, koji podrazumijeva besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci tokom školske godine, a u cilju poboljšanja njihovih prehrambenih navika i promocije zdravih stilova života kod najmlađih.

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa, koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu, a planirano je da se za početak realizuje pilot projekat tokom naredne školske godine.

U cilju pripreme i definisanja modela realizacije Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, koji bi najbolje odgovarao Crnoj Gori, prethodnih dana održana je TAIEX radionica na kojoj su eksperti iz Poljske i Slovačke predstavili način uspostavljanja i funkcionisanja Šema za škole u EU i iskustvo svojih zemalja.

Kako je saopšteno na radionici školske šeme u zemljama članicama EU su vrlo dobro prihvaćene, posebno od škola, djece i roditelja, što pokazuje podatak da se na nivou zemalja članica primjenjuje u više od 90 odsto, prije svega, osnovnih škola.

Kako su istakle ekspertkinje Monika Niewiarowska iz Poljske i Viera Baričičová iz Slovačke, svaka država može da definiše model organizacije posla i distribucije proizvoda školama, ali je ono što je zajedničko svima je puna uključenost nadležnih ministarstava za poljoprivredu, prosvjetu i zdravlje.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za ekonomske analize Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Kristine Lapčević, Crna Gora je u prethodnom periodu uspostavila pravni osnov za uvođenje ovog programa. Ona je istakla ambiciju i spremnost Crne Gore da krene sa sprovođenjem ovog programa koji će se finansirati kroz Agrobudžet, a kasnije, članstvom u EU, iz evropskog budžeta.

“Za nas je važno da krenemo sa primjenom ovog Programa koji ima mnogostruke benefite. Kroz pilot projekat planiramo da sagledamo interesovanje i potrebe škola, mogućnosti za realizaciju programa i sa strane škola i dobavljača, te da definišemo najbolji model organizacije cjelokupnog posla, od nabavke do distribucije obroka koji će biti dijeljeni djeci u školama“, kazala je Lapčević.

Program Školskih šema, kako je ocijenila predstavlja investiciju u budućnost jece i podrazumijeva, osim podjele obroka u vidu svježeg voća, povrća i mlječnih proizvoda i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.

Prva radionica koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja putem EU TAIEX Programa podrške, ima za cilj da pruži detaljne informacije o uspostavljanju i sprovođenju školskih šema u zemljama članicama EU, kako bi se relevantni subjekti koji će biti uključeni u sprovođenje ovog programa u Crnoj Gori što bolje upoznali sa mogućnostima. Radionice i sastanci na ovu temu biće intenzivirani u narednom periodu, gdje se očekuje veća uključenost proizvođača, predstavnika njihovih udruženja, kao i predstavnika obrazovnog i zdravstvenog sistema.

IZvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bravo za inicijativu. U Italiji ( gde zivim) je taj program aktivan duze vreme. Podrazumeva svakodnevnu distribuciju svezeg sezonskog voca, kao uzine i povrca,sto kroz salate tokom rucka ( ko koristi menzu) sto kroz komade svezeg povrca za popodnevnu merendu. Mleko,sirevi i jogurt dolaze periodicno ( pon-pet tj.5 radnih dana na svaka dva meseca) 👍👍

  2. Neka daju djeci sta misle da treba mislim da je sve testirano i da se ne bi smjeli tek tako u skole bez provjere davati,valhda neki strucnjaci znaju da li treba djeci dati mljecne proizvode,a sigurna sam da ni jedno dijete nece biti primorano da jede sta ne zeli. Mislim da je projekat odlican

Leave a Reply