Podnijeta prijava inspekciji: Dijete vrištalo, dok ga je trener nalivao po licu

Foto: Facebook

Roditelji petogodišnje djevojčice, polaznice škole plivanja za djecu Smart Gym iz Podgorice, Upravi za inspekcijske poslove podnijeli su inicijativu za inspekcijski nadzor zbog, kako tvrde, neprofesionalnog postupanja osoblja te škole prema njihovom djetetu.

Iz UIP su Vijestima potvrdili da su primili inicijativu, ističući da će u narednim danima utvrditi i činjenično stanje, te da će tada javnost obavijestiti o eventualno preduzetim mjerama.

Roditelji su petogodišnjakinju upisali nedavno u školu plivanja, u dječiji fitnes centar Smart Gym. Već nakon drugog dana ispisali su dijete, a na Facebook-u objavili video i komentare o “neprofesionalnom postupanju trenera te škole”.

“Na prvom času su nam rekli da nije dozvoljeno da roditelji gledaju. Ostavili smo kćerku, vjerujući da će sve biti u redu. Nakon prvog časa, ona je izašla krvavih očiju i sva uplakana”, tvrde oni.

Dodaju da im je trener kazao da im se to često dešava na prvom času sa određenim procentom djece.

“Na drugom času sam zamolio trenera da je ne forsira da radi bilo koju vježbu ako ona ne želi. I da je odmah izvedu napolje ako bude zaplakala i dovede je kod mene u svlačionicu”, napisao je otac na Facebook-u.

Objavio je i snimak na kojem se vidi da je dijete odgurnuto, bez prestanka plače i nakon toga ga trener prska vodom po licu. Snimak možete pogledati na ——-> https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/video-dijete-vristalo-dok-ga-je-trener-nalivao-po-licu?fbclid=IwAR3MOc8fUN-2gVTNfucm8uP05WoNtZqnswGjRNWNa_ymbuun9Gvlx_iNCz4

U opisu dešavanja otac navodi da je jedan od trenera djevojčicu najprije “vukao preko 10 metara za ruku”, kako bi je stavio u grupu u kojoj ona, kako tvrdi, nije željela da bude.

Dodaju da je trener petogodišnjakinju spustio u vodu mimo njene volje, dok ona “bespomoćno vrišti”, te da je potom i “odgurnuo od sebe i prskao vodom po licu”, a da je za to vrijeme curica gutala vodu i davila se.

“Svaka čast timu Smart Gyma… timu bez osnovnog pedagoškog znanja i osjećaja empatije… topla preporuka za roditelje sadiste”, navode, pored ostalog, roditelji djevojčice. Uvjereni su da bi “agonija trajala još 30 minuta koliko je ostalo do kraja časa”, da otac nije dotrčao i dijete izvadio iz vode.

Aleksandar Vlahović, jedan od osnivača i direktor Smart Gym dječijeg fitnes centra, kazao je Vijestima da su sva djeca polaznici škole tokom obuke obezbijeđena, a da plač tokom časova, posebno prvih, nije neuobičajen. Tvrdi i da sve brzo prođe i da nakon tog prvog straha, djeca bez problema nastavljaju rad u grupi.

“Djeca su tokom trajanja školice, naročito kategorija neplivači, apsolutno obezbijeđena… Naravno, kada dijete pređe u kategoriju plivač i stekne osnovna znanja samostalnog održavanja i kretanja u vodi, a zavoli taj sport, usmjerava se ka nekom od plivačkih ili vaterpolo klubova. Pošto radimo sa mlađim uzrastom, česta je situacija da su naši polaznici djeca kod kojih je izražen strah u većoj ili manjoj mjeri, pa je jasno da određeni broj djece i zaplače tokom časa. Takva reakcija se uglavnom javlja tokom prva dva do tri časa, nakon čega prestaje i dijete bez ikakvih negativnih reakcija nastavlja rad u grupi”, tvrdi Vlahović.

Dodaje i da sa djecom rade magistri i profesori fizičke kulture i sporta, kao i sportski treneri, te da se, iako su u pitanju grupne obuke, trude da svakom djetetu individualno posvete pažnju, ukoliko je to potrebno.

Smart Gym je, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, registrovan 2013. kao društvo sa ograničenom odgovornošću, za obavljanje djelatnosti sportsko i rekreativno obrazovanje.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A dijete mukica ima 5 godina samo! Normalno je da se plasi, ali postepeno se navikava na vodu i ucenje. Za svaku osudu ponasanje trenera. Silom se tako ne uci, osim sto se stekne umjesto plivacke vjestine velika trauma. . .

  2. Cus trener plivanja stavio dijete u vodu,i jos ga prskao vodom 🙂 a dje ce ga učiti da pliva u vazduh 🙂 ispišeš dijete ako place pa sacekas koju godinu, dok ne bude spremno za to 🙂

  3. Samo riječi hvale za Smart Gym! Samo tako nastavite! Ako se nadje 1 ,od nas hiljadu koji smo vam povjerili svoju djecu , koji nije zadovoljan ” tretmanom” svoje mezimice, ne treba vas obeshrabriti. Punu podrsku imate od nas! Veliki pozdrav iz Francuske i vidimo se i ovog ljeta! 😊🤗

  4. Tatice jel moguce da si snimao, a nisi dijete zastitio, a ja bih u bazen uskokocila vec kada bi mi tako neko dijete maltretirao, kao
    sto navodi ovaj tata, a ne stoji snima i td🙁

Leave a Reply