Kada je beba spremna za sjedenje?

PIŠE: Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut

Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet mjeseci zauzima kada je na leđima, vidjećemo dosta sličnosti sa sjedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vrijeme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ukoliko malo bolje pogledamo, vidjećemo da beba u stvari sjedi.

Na ovaj način beba jača trbušne mišiće i tako se priprema za sjedenje. Kada bi ste na ovom uzrastu stavili bebu da sjedi, težina gornjeg dijela tijela bi opteretila kičmeni stub i došlo bi do njegovog krivljenja. Zato bebi treba omogućiti da sama, postupno dođe do samostalnog sjedećeg položaja.

Većina beba prvo nauči da se podiže na koljena i da puzi prije nego što samostalno počne da sjedi, dok manji broj to uradi obrnuto, prvo sjednu a onda iz sjedećeg prelaze u četvoronožni položaj. U osmom mjesecu bebe se često igraju na boku oslanjajući se na lakat jedne ruke. Ovako uvježbavaju  ravnotežu i polako se pripremaju za sjedenje.

Tek krajem devetog mjeseca iz ležećeg položaja na leđima beba može da se uspravi u bočni sjedeći sa osloncem na šaku. Iz kosog sjedećeg položaja sa savijenim nogama pokušava da puzi oslanjajući se na šake.

Sa godinu dana većina beba preko bočnog sjedećeg položaja dođe do sjedećeg bez tuđe pomoći.

Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sjedne ona će sjediti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Kako je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Tek sada je potpuno bezbjedno ostaviti bebu i sedećem položaju.

Pored rizika da dođe do promjena na kičmenom stubu, prijevremeno stavljanje u pasivan sjedeći položaj može i kod zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju.

Ukoliko imate bebu uzrasta šest mjeseci do godinu i već ste je stavili u pasivan sjedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se bez prisile pripremi za samostalno sjedenje.

Najbolji način da se beba pripremi za sjedenje je da od četiri mjeseca bude što više na ravnoj čvrstoj podlozi, najbolje na podu gdje može da bude aktivna. Zato se ne preporučuje stavljanje bebe u nosiljke, ljuljaške i dug boravak u njima jer je u tome pasivna i nema mogućnosti da trenira mišiće.

Iz istog razloga ne treba podizati naslon na kolicima dok ne navrši šest mjeseci, a tada samo na prvi stepen. Kada beba ima devet mjeseci i sjedi samostalno, naslon kolica možete podići na drugi stepen.

Izvor: Moj pedijatar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply