Počela kampanja Zablistaću u vrtiću, obuhvatiće skoro sve opštine

Foto: Ministarstvo prosvjete Crne Gore

Roditelji moraju znati da su vrtići sada, a tako će biti i ubuduće, od izuzetnog značaja za razvoj djeteta, da su pomoć i servis roditeljima, ali i druga kuća djeteta, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem početku kampanje za upis u predškolske ustanove Zablistaću u vrtiću.

On je na događaju saopštio i najnoviji podatak, da vrtiće u Crnoj Gori trenutno pohađa 73 odsto djece starije od tri godine, što je značajan porast u odnosu na raniji period.

Ministar je najavio početak gradnje četiri vrtića ove godine.

„Izabran je izvođač za vrtić u Rožajama, a u toku ove godine očekuje nas početak radova na vrtićima u Bloku 6 u Podgorici, Pljevljima i Herceg Novom. Što znači da ako sve bude išlo po planu, ove godine počinje izgradnja četiri vrtića“, kazao je on.

Ponovio je i će do septembra biti u funkciji vrtić u Tuzima, ali i podatak da je u protekle dvije i po godine otvoreno oko 1.500 mjesta za najmlađe u vrtićima.

Kako je rekao Šehović, petnaestogodišnjaci koji su pohađali predškolsko obrazovanje duže od godinu bili su u prosjeku bolji na PISA testiranju u čitalačkoj pismenosti. Razlika je iznosila 54 poena što odgovara jednoj i po godini formalnog obrazovanja.

“Navedeno je sumirano i u podatku profesora Džejmsa Hekmana da, ako bi se po jedan dolar investirao na svakom uzrastu, najviše bi se isplatio onaj uložen u dijete starosti do tri godine“, kazao je on.

Psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić poručila je roditeljima da su prednosti boravka u vrtiću pored zdravstvene, odnosno jačeg imuniteta i učenja o zdravim načinima ishrane, usvajanje znanja i prihvatanje socijalnih normi i standarda ponašanja.

„Boravkom u grupi lakše usvajaju higijeske navike, a lakše i ulaze i prolaze proces formiranja radnih i obrazovnih navika koje će im biti veoma značajne kada pođu u školu. Pod stručnim nadzorim dijete uči da zadovolji svoje potrebe, a da to zadovoljenje ne bude na štetu nekog drugog djeteta. Djete uči da izdrži frustraciju, da odloži zadovoljenje i razvije sposobnosti koje će učiniti da njegovo ponašanje bude prihvatljivo za sve članove grupe, a ne samo za njega samog, te da se pri tom ne osjeti ugrožen kao individua, jer boravkom u grupi vidi da i druga djeca isto tako odlažu svoje potrebe i želje“, kazala je Stupar-Đurišić.

Dodaje da se boravkom u vrtiću djeca uče da nijesmo svi isti kada je u pitanju vrijeme koje je potrebno za izvršenje nekih zadataka i da se tako razvija tolerancija i razumjevanje za različitost.

“U vrtiću se djeca uče da pitaju i da pričaju na takav način da budu razumljivi svima, a ne samo roditeljima. Uče kako da se ophode prema autoritetima i uče kako da pokažu na adekvatan način i ona mišljenja koja su u suprotnosti sa onim što taj autoritet kaže”, kazala je ona.

Grupni rad, navodi Stupar-Đurišić, omogućava djeci da nauče da izdrže tugu ili ljutnju koja ih može zadesiti kada vide da je neko bolji od njih.

“Kada djeca nauče da u miru, emocionalnom miru, žive sa ovom istinom, dajemo im snažan temelj za razvijanje akademske ambicije ili bilo koje druge ambicije. Ne moraš biti najbolji da bi bio zadovoljan, voljen, cijenjen i poštovan“, dodala je ona.

Direktorica pljevaljskog vrtića Eko bajka Abela Popović predstavila je javnosti način organizacije jedne predškolske ustanove.

“U vrtiću se godinama radi na poboljšanju uslova boravka djece. Uvođenjem novih programa, primjenom savremene pedagoške teorije i prakse, bogatom kulturnom i javnom djelatnošću, skreće se pažnja javnosti na naš rad, roditelji prepoznaju značaj predškolskog vaspitanja, pa se iz godine u godinu povećava obuhvat. Pored primarnog programa koji se realizuje, u vrtiću se primjenjuju i brojni drugi programi: folklor, ples, likovne radionice, a posebno bih istakla program engleskog jezika koji se veoma uspješno primjenjuje na uzrastu od tri do šest godina dva puta nedjeljno”, kazala je ona.

Iz Ministarstva prosvjete navode da se danas započetom kampanjom Zablistaću u vrtiću nastavljaju se promotivne aktivnosti vezane za upise u predškolske ustanove.

“Novina je da će ove godine kampanja obuhvatiti skoro sve crnogorske opštine, u kojima će ustanove organizovati dane otvorenih vrata za roditelje, a pojedine i igranje predstave te druge aktivnosti za roditelje i djecu”, dodali su oni.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply