Obuka za nastavnike o vršnjačkom nasilju na internetu

Foto: Facebook (Djeca Crne Gore)

Dvodnevna obuka za nastavnike šest osnovnih škola iz Podgorice, Tuzi, Cetinja i Danilovgrada, o vršnjačkom nasilju na internetu dio je projekta Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje, koji sprovodi NVO Djeca Crne Gore u saradnji sa Volonterskim klubom Gimnazije “Slobodan Škerović” .

Pedagog Gimnazije “Slobodan Škerović” Vanja Rakočević kazala je da je suština obuke bila razmjena iskustava o tome na koji način se može prepoznati da je neko žrtva nasilja na internetu, kako reagovati u takvim situacijama.

U toku obuke održane 16. i 17. maja razgovarali su i o tome koje su aktivnosti učenicima najzanimljivije i istovremeno najkorisnije, a sve u cilju prevencije.

“Ono što je nama jako bitno je da na samom početku razbijemo neku vrstu stereotipa koji oni imaju, a to je u svakom slučaju uvreženo mišljenje da oni nisu zaduženi za ovakve situacije”, kazala je ona.

Direktorica Gimnazije Zoja Lalović Bojanić kazala je da su zadovoljni reakcijom nastavnika.

“To zaista pokazuje da smo svi nekako svjesni da o nasilju moramo da govorimo, da rješavamo problem, ali i da sami budemo osposobljeni da ovim problemima na pravi način pristupamo i da ih na pravi način rješavamo”, kazala je ona.

Rakočević navodi da je njihovo prošlogodišnje istraživanje rađeno na uzorku od 1.500 srednjoškolaca u Crnoj Gori pokazalo da je mali broj njih spreman da razgovara sa zaposlenima u školi o različitim oblicima nasilja.

“Jako je mali procenat onih koji znaju kome da se obrate. Nažalost taj podatak je bio vrlo porazan. Trećina njih ne zna kome da se obrati ukoliko je žrtva nasilja ili govora mržnje na internetu, druga trećina je rekla da nije sigurna”, precizirala je ona.

Dodaje da samo trećina učenika je rekla zna kome da se obrati u ovim slučajevima.

“Na prvo mjesto su, kao one kojima bi se obratili, stavljali svoje vršnjake. Sad je opet pitanje i koliko bi dobili relevantne podatke od svojih vršnjaka. Zatim slijede roditelji i tek su na trećem mjestu nastavnici kao neko ko bi zaista trebao i morao da im bude partner u ovakvim situacijama”, kazala je Rakočević.

Cilj projekta Upoznajmo i prepoznajmo e-nasilje je prevencija internet nasilja nad i među djecom kroz realizaciju sveubohvatnog i održivog programa prevencije i izgradnju kapaciteta nastavnog osoblja i djece u školama i drugih institucija da se suprotstave internet nasilju.

Projekat je podržan u okviru šireg projekta Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama koje realizuje udruženje Roditelji u saradnji sa projektnim partnerima NVO Juventas, Unijom srednjoškolaca Crne Gore i Centrom za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvjete, a koji finansira EU i kofinansira Ministarstvo javne uprave.

„Razvoj društvenih mreža povećao je stepen učešća mladih u virtuelnom svijetu, i to na različite načine: od održavanja kontakata sa vršnjacima, kreiranja novih, do razmjene mišljenja i iskazivanja ličnih stavova. Svijet prepun novih mogućnosti i izazova, za mlade je istovremeno i prijetnja. I zato je bitno da se pitanje nasilja na internetu tretira i u školama, kroz neformalni vid obrazovanja u učešće učenika na razne vannastavne aktivnosti“, navode iz NVU Djeca Crne Gore.

U sklopu ovog projekta 24 nastavnika iz šest osnovnih škola u Crnoj Gori (tri iz Podgorice „Marko Miljanov“,OŠ „Vladimir Nazor“, „Radojica Perović“, iz Danilovgrada „Vuko Jovović“, „29. Novembar“ Tuzi, i „Njegoš“ iz Cetinja) postaće mentori i oni će zajedno sa 24 učenika pomenutih škola realizovati razne aktivnosti u svojim školama kao što su radionice, panel diskusije, okrugli stolovi, promotivne aktivnosti, itd. Na ovaj način će veliki broj djece se upoznati sa problematikom nasilja na internetu.

Izvor: Vijesti/Roditelji.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply