Za stručne škole 16 novih programa i preko 600 stipendija

Za narednu školsku godinu urađeno je 16 novih, modularizovanih programa za srednje stručne škole, u okvoru kojih će biti dodijeljeno preko 600 stipendija za deficitarna zanimanja, a u Ministarstvu prosvjete očekuju da će preko 800 učenika biti obuhvaćeno dualnim obrazovanjem.

Dualni sistem obrazovanja podrazumijeva paralelno učenje u školi i obuku kod poslodavca. I ove godine planirana je kampanja Stručno je ključno, a osnovci će već sjutra, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, moći da se upoznaju sa ponudom srednjih škola.

Konkurs za upis u srednje škole biće objavljen nakon 20. maja, a predaja dokumentacije planirana je za drugu polovinu juna. Konkurs za dodjelu stipendija biće objavljen kada i konkurs za upis u prvi razred srednjih škola, a predaja dokumentacije za stipendije biće krajem juna, kada bude jasna situacija sa formiranjem odjeljenja.

Za tri školske godine urađena su ukupno 42 nova, modularizovana programa za srednje stručne škole.

Modularizovani programi uključuju potpuno novi koncept nastave, rade se sa poslodavcima, a podrazumijevaju i da učenik završetkom pojedinih modula i prije kraja škole može steći stručnu kvalifikaciju, čime se smanjuju tzv. osipnici iz sistema obrazovanja i omogućava tržištu da u svakom momentu zna kojim kvalifikacijama i znanjima neko raspolaže, pojašnjavaju iz Ministarstva prosvjete.

Konkretno, neki od novih, modularizovanih obrazovnih programa za narednu školsku godinu su: Operater hemijskih procesa i ispitivanja;
Tehničar hemijsko-faramceutskih procesa i ispitivanja; Tehničar za logistiku, špediciju i carinu; Muzički izvođač koji sadrži module za 18
instrumenata; Muzički saradnik; Poslastičar; Pekar; Veterinarski tehničar; Kozmetički tehničar i dr.

Ministar prosvjete Damir Šehović rekao je da se u školskoj 2017/2018. godini po ovom obliku obrazovanja obrazovalo 280 učenika kod oko 100 poslodavaca, u 12 opština i 18 škola. U ovoj, školskoj godini uključeno je skoro 580 učenika kod skoro 250 poslodavaca, u 18 opština i 26 škola.

“Očekuje se da u narednoj, 2019/20 školskoj godini, bude uključeno novih 250 učenika, odnosno ukupno da u dualnim obrazovanjem bude obuhvaćeno preko 800 učenika kod minimum 250 poslodavaca, u 19 opština i 28 škola. I, niti jednu primjedbu nijesmo imali.”, naveo je on na konferenciji za novinare posvećenoj inicijativi Stručno je ključno.

Ministar je najavio i da će naredne školske godine u srednje stručne škole stići oprema vrijedna 2,5 miliona eura.

IZvor: CDM/Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply