Prošle godine u pet opština nije bilo zaposlenih porodilja

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori je u januaru prošle godine bilo 2.106 porodilja koje su u radnom odnosu, a u decembru 1.462, a u Golubovcima, Tuzima, Plužinama, Šavniku i Gusinju nije bilo nijedne zaposlene porodilje, podaci su Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Najviše ih je bilo u Podgorici i to u januaru 1.355, dok ih je u decembru bilo 849, potom u Herceg Novom u januaru 144, a decembru 89, te u Budvi u januaru 114, a u decembru 75.

U Nikšiću su brojke nešto manje, pa je porodilja u januaru zabilježeno 106, a u decembru 100. U Bijelom Polju ih je bilo 77 na početku godine, te 95 u decembru. U Baru su u januaru evidentirane 64 zaposlene porodilje, a 100 u decembru. Manje porodilja je bilo u Tivtu – 38, a na kraju godine 33.

U Danilovgradu je zabilježeno da je u januaru bilo 34 porodilje u radnom odnosu, a u decembru 14, u Ulcinju ih je bilo 18 i na početku i na kraju godine. Statistika bilježi nešto manje žena porodilja u Rožajama -13 na početku godine, a u decembru tri, u Kolašinu u januaru je bilo 11 zaposlenih na porodiljskom, a u decembru četiri.

Podaci Ministarstva pokazuju, da je u Mojkovcu u januaru bilo šest žena na porodiljskom, a u decembru pet. Na Cetinju je u januaru prošle godine bilo 15 porodilja u radnom odnosu, a u decembru 12, u Beranama u januaru 13, dok ih je u decembru na porodiljskom registrovano 11.

U Andrijevici je u januaru, februaru i martu registrovana po jedna porodilja na bolovanju, koliko ih je bilo i u junu i julu, te u septembru i novembru. Slična situacija je i u Petnjici. U martu je zabilježen jedan slučaj porodiljskog odsustva, pa zatim u avgustu, dok je u septembru bilo po dva ovakva bolovanja, pa u novembru još jedno.

Prema podacima Ministarstva , u Plavu je u januaru na porodiljskom odsustvu bila jedna osoba, kao i u martu, a u julu su registrovana dva slučaja, pa u avgustu jedan, kao i u decembru.

Na Žabljaku su u februaru bila dva slučaja porodiljskog odsustva, u martu i aprilu po jedno, a u decembru dva.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply