Roditelji nezadovoljni odlukom o novom direktoru OŠ “Mirko Srzentić”

Foto: Vijesti/Vuk Lajović

Više od 50 roditelja učenika petrovačke Osnovne škole “Mirko Srzentić”, okupilo se jutros prije početka nastave u školskom dvorištu, i pozvalo ministra prosvjete Damira Šehovića da povuče odluku o imenovanju Miodraga Šćepanovića za novog direktora ove javne ustanove, te prihvati predlog Savjeta roditelja i na to mjesto postavi učiteljicu Ivanu Kurtović.

Oni su poručili Šehoviću da će biti istrajni u svojoj namjeri i da će svim zakonskim sredstvima se boriti da Kurtović, bude imenovana.

“Juče smo upoznati sa Odlukom Ministarstva prosvjete o izboru direktora naše škole. Odlukom Ministarstva od 4. februara, na mjesto direktora JUOŠ “Mirko Srzentić” postavlja se Miodrag Šćepanović, i mi – roditelji – nijesmo zadovoljni takvom odlukom. Kao jedan od tri kandidata koji su konkurisali na mjesto direktora, prijavila se i učiteljica Ivana Kurtović iz Petrovca. Treći kadidat je bio sada već bivši direktor škole Slavko Dašić, koji je povukao svoju kandidaturu. Prilikom konkurisanja učiteljice Ivane Kurtović, Savjet roditelja je pismenim putem iskazao svoju podršku učiteljici“, kazao je predsjednik Savjeta roditelja Dušan Radević.

Prema njegovim riječima roditelji su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo izborom direktora.

Navode da je dugogodišnja učiteljica Kurtović konkurisala za mjesto direktora, ali je Ministarstvo donijelo drugačiju oduku.

“Mi smo tom odlukom nezadovoljni, ne samo što je Kurtović iz Petrovca i član naše zajednice, nego što je ona zaista izuzetan kandidat, izvrstan profesor, nastavnik, pedagog i čovjek. Uspješno je vodila tri generacije učenika od prvog do petog razreda, pri čemu su njen trud i želja za stalnim usavršavanjem već zapaženi u Ministarstvu prosvjete. Svojim čvrstim stavom i autoritetom, ali i neiscrpnom voljom i kreativnim pristupom radu, djeci omogućava da na adekvatan način usvoje gradivo”, kazao je Radević.

Prema njegovim riječima, njena kvalitetno osmišljena nastava djecu podstiče na rad i budi im želju za što većim znanjem i uspjehom.

Radević je kazao da Kurtović ima uspješnu saradnju i sa kolektivom i sa roditeljima, kao i da je uvijek spremna da sasluša, pomogne i posavjetuje kako učenike tako i roditelje.

“Uporedo sa nastavnim radom, osnivač je i dramske sekcije u školi. Njena posvjećenost radu se može vidjeti i u tome što je sa dramskom sekcijom igrala predstave na brojnim festivalima. Učešćem u velikom broju humanitarnih akcija pokazala je svoju humanost i razumjevanje za sugrađane. Velikim trudom i zalaganjem uspjela je da obezbijedi više donacija za školu”, istakao je Radević.

Dodao je da se roditelji neće zadržati samo na ovom protestu, već će biti istrajni, i da Kurtović bude direktorka.

Naglašavajući da je riječ o maloj školi u kojoj nastavu pohađa oko 150 djece, članica Savjeta roditelja Senka Medin kazala je da je da su razočarani odlukom Ministarstva prosvjete.

Kako je navela, ovo je prvi put, nakon punih 15 godina, da imaju priliku da imaju kandidata iz njihove škole, njihove zajednice, sa čijim su radom u potpunosti zadovoljni.

“Čekali smo da se poslije 15 godina nešto napokon uradi u ovoj školi, da se više uloži u našu školu, neke stvari promjene. Ovo mjesto direktora, koje se nakon decenije i po oslobodilo, ne doživljavamo samo kao prazno mjesto na koje treba neko da sjedne i da ga popuni, već da zauzme prava osoba, da doživi ovu školu, kako je svi mi doživaljavamo, kao drugu kuću. Zato smatramo da je Kurtović prava osoba”, kazala je Medin.

Roditelj Danica Kažanegra Gregović kazala je da je riječ o nametanju volje i da se ni na koji način ne pita lokalna zajednica.

“Savjet roditelja je podržao kandidaturu Kurtović kao učiteljice iz ove škole, jer smo u prethodnom dužem periodu na tom mjestu imali kadar koji nije radio u ovoj školi, koji nije bio iz mjesta. Bili smo u situaciji da kada škola prestane da radi, da više nikoga ne interesuje šta se dešava u školskom dvorištu, a ni sami izgled škole. Zato smatramo da bi neko ko tu radi više od decenije mogao da doprinese da bude bolje. Konkretno nemamo ništa protiv čovjeka koga je imenovalo ministarstvo, ali smatramo da bi bilo mnogo bolje da je za direktora imenovan neko iz lokalne zajednice ko je uključen u rad škole“, kazala je Kažanegra Gregović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply