Cijene udžbenika nekoliko puta veće od troškova štampanja

Foto: arhiva Dan

Roditelji u Crnoj Gori za komplete udžbenika za osnovce novac izdvajaju dva puta, jednom plaćajući njihovu štampu, za šta se sredstva opredjeljuju preko državnog budžeta, i drugi put kada ih kupuju po cijenama koje su četiri puta veće nego što su troškovi štampanja, pokazala je analiza organizacije KOD.

Iz te organizacije podsjećaju da Ustav Crne Gore jasno propisuje da je osnovno školovanje obavezno i besplatno.

“Kako to izgleda u praksi? Zavod za udžbenike je za štampu udžbenika i pratećeg materijala za osnovnu školu izdvojio gotovo 692.000 eura. Toliko novca je potrebno da sve te udžbenike svaki đak dobije besplatno”, navode u Organizaciji KOD.

Da građani plaćaju višestruko više novca nego što košta štampa udžbenika pokazuje i poređenje pojedinih cijena.

“Udžbenik „Čigra slova i glasova“ za drugi razred u štampi košta 0,62 eura, roditelji ga kupuju za tri eura. Udžbenički komplet „U svijetu matematike“ za treći razred u štampi košta 1,87 eura, a roditelji ga kupuju za 6,70 – skoro četiri puta više. I tako redom”, ukazuju iz KOD-a.

Samo za 16 udžbenika i pratećih nastavnih sredstava za sedmi razred roditelji će platiti 68,40 eura, a njihova štampa košta ukupno 21,42 eura.

Prema podacima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, koji su objavljeni pred početak godine, komplet udžbenika svih potrebnih knjiga za sedmi i osmi razred ove godine je koštao 94,20 eura. U odnosu na prošlogodišnju cijenu, to je šest eura više za osmi razred i nepuni euro manje za sedmi. Za komplet udžbenika za deveti razred osnovne škole bilo je potrebno izdvojiti 88,20 eura. Udžbenici za šesti razred ove godine su za 11 eura jeftiniji nego prošle, pa je komplet koštao 68,30 eura. Cijena kompleta za peti razred bila je 67 eura.

Komplet udžbenika za prvake stajao je 43,10 eura, za drugi 50,80, treći 47,70 i za četvrti 59,60 eura.

Cijene Zavoda koje su objavljene u avgustu obuhvataju sve potrebne knjige i materijale, uključujući i one za strane jezike. Zavod udžbenike za strane jezike ne štampa već ih i sam kupuje.

Pojedine opštine su posljednjih godina počele da obezbjeđuju besplatne udžbenike, ali uglavnom samo za prvake.

Ove školske godine ukupno 12 opština je obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda i to Herceg Novi, Tivat, Bar, Mojkovac i Podgorica koji su to uradili preko Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, dok su se Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Bijelo Polje, Cetinje, Budva i Berane opredijelili za nabavku preko privatnih knjižara.

Budva i Berane su jedine opštine koje su obezbijedile besplatne udžbenike za sve osnovce, odnosno za učenike od prvog do devetog razreda, dok je Herceg Novi obezbijedio udžbenike za osnovce do trećeg razreda.

Pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici romske i egipćanske populacije.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Ana Novakovic Nego ne smijemo pred djecom pričati,ja sam uzdržana,ali prilično razočarana od površno objašnjenih lekcija iz prirode i društva,( na pr.) a sa druge strane ,radne aveske iziskuju da se uključi čitava pororodica i komsiluk ,traze od djece da razmišljaju kao odrasli i izgube se u moru neppttebnih informacija.

  1. Slozili bismo se i sa cijenom i sa kvalitetom stampe da je sadrzaj razuman, nego djeci treba i prevodilac i privatni ucitelj da do sustine dodju.
    Knjige pisu ljudi koji nemaju veze s djecom i njihovim poimanjem i znanjem.
    Sita se ismijem povremeno kad vidim sta i kako pisu.

  2. Knjige izgledaju vrlo jeftino, sadrzaj potpuno suvoparan /kako da zainteresuje ucenika?!/. U okruzenju postoje odlicni primeri kako se to radi na pravi nacin, ali vjerovatno sujeta ne dozvoljava da se preuzmu dobre prakse.

  3. Obavezno osnovno obrazovanje podrazumjeva i besplatno skolovanje i udzbenike..
    U mnogo bogatije zemlje davaju djeci knjige na iznajmljivanje, gdje se knjige zaduze i razduze nakon zavrsenog razreda..
    A ne skupo placaju i onda bacaju jer roditelji ne znaju sta ce sa slogovima knjiga kod kuce..
    Kupuju se samo radne sveske i sveske za pisanje..
    Kako se neko u skupstini ne sjeti da stavi na predlog upravo ovo, da se zastiti roditeljski budzet i predlozi normalna politika obrazovanja i ekonomska podrska ionako osiromasenim porodicama…

  4. Knjige su bolje nego prije 20-tak godina , sadrzajnije su i djeca lakse usvajaju novo gradivo . Mozda povez nije toliko dobar , ali nisu ni prije djeca posudjivala knjige nego su im se kupovale nove , znam iz iskustva jer sam bila uciteljica.

Leave a Reply