Povukli lutke sa tržišta, sadrže veću količinu ftalata od dozvoljene

Foto: potrosac.me

Sanitarna inspekcija povukla je sa tržišta određene količine lutaka, zbog toga što sadrže veću količinu ftalata nego što je dozvoljeno.

Veću količinu hemikalije ftalat ima lutka Sweet fashion, čija je šifra YX013.

Proizvod čine dvije lutke obučene u haljine svijetlo i tamno plave boje, sa zlatno-smeđom i sivo-bijelom bojom kose. Pakovanje u kartonskoj kutiji sa providnim prednjim dijelom, piše u opisu proizvoda, prenosi Pobjeda.

Kako navode, sporna je i lutka Maša, jer ima 16,8 odsto ftalata po masi, a dozvoljena količina je 0,1 odsto.

“Plastična lutka obučena je u odjeću ljubičaste i bijele boje, sa kosom bež boje i maramom na glavi”, piše na portalu potrošač.me.

I lutka Maša i medvjed okarakterisana je kao nebezbjedna za upotrebu jer sadrži dvije vrste hemikalija.

“Plastična lutka obučena u haljinu crvene boje, sa crvenom maramom na glavi. Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 4,9 odsto po masi) i di-isononyl ftalata (DINP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 5,6 odsto po masi)”, pojašnjeno je u odjeljku koji se odnosi na opis proizvoda.

Nije sigurna za upotrebu ni plastična lutka Lol surprise obučena u haljinu žuto-ljubičaste boje sa tufnama.

“Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrjednost (izmjerena vrijednost 14,3 odsto po masi) i di-isononyl ftalata (DINP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 4,3 odsto po masi)”, navedeno je na portalu.

U plastičnoj lutki Beauty pronađeno je 7,0 odsto ftalata po masi, a u lutki Beautiful girl 8,0 odsto ftalata po masi.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban za Pobjedu je prošlog mjeseca pojasnila da se igračke ne kontrolišu na uvozu u Crnu Goru od kada su propisi usklađeni sa evropskim, jer bi to ometalo slobodan protok robe. Navela je da je to razlog što inspektori pojačano kontrolišu tržište i provjeravaju bezbjednost igračaka koje uđu u zemlju.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply