MORT potvrdio da je planirano rušenje starog vrtića

Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo održivog razvoja demantovalo je tvrdnje Ministarstva prosvjete da objekat pored Centra bezbjednosti Bar, u kojem se trenutno nalazi uprava vrtića, neće biti rušen.

Iz resora Damira Šehovića nedavno je saopšteno da objekat pored CB Bar neće biti srušen zarad ucrtane sedmospratnice, tvrdeći da „neće dozvoliti bilo kakve ‘trampe’ te vrste, i da se gradnjom ovog vrtića (u dvorištu Gimnazije) neće zatvarati bilo koja druga predškolska jedinica, iako vjerujemo da to nikom i nije bila namjera“.

U odgovorima na pitanja Vijesti iz resora Pavla Radulovića kazali su da su 2009. dali saglasnost na izmjene plana Topolica I.

„U tekstualnom dijelu planskog dokumenta navedeno je da je planirano rušenje postojećeg objekta broj E-4 ‘dječiji vrtić’ uz obrazloženje da je u neposrednoj blizini ove lokacije, u okviru istog planskog dokumenta a u zoni G – planirana izgradnja novog objekta dječiji vrtić”, odgovorili su iz MORT-a.

Napomenuli su da Ministarstvo, u postupku davanja mišljenja na planski dokument, „shodno članu 39 derogiranog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, ga šalje organima državne uprave, privrednim društvima i drugim pravnim licima na mišljenje“.

„Ukoliko se, prema razvojnim planovima Opštine, javi potreba da se neki prostor prenamijeni u odnosu na postojeće korišćenje, isto je moguće ako je usklađeno sa planom šire teritorijalne cjeline. Dakle, daje se mišljenje na usaglašenost dokumenta sa propisanim standardima i normativima i šalje na mišljenje gore navedenim subjektima“, kažu iz ovog resora.

Iako žele novi objekat vrtića u Baru, skoro 4.000 Barana je peticijom Opštini ukazalo na to da ga ne žele u dvorištu Gimnazije, upravo zbog toga što će stradati stogodišnji čempresi i nešto mlađi amfiteatar.

Vlasti su se oglušile o želju svojih građana, zbog čega su Barani organizovali više protesta, traže ostavku opštinskih vlasti i referendum.

Od 17. januara do utorka, nadležni u barskoj Opštini, na čelu sa predsjednikom Dušanom Raičevićem, oglasili su se sa dva štura saopštenja. Raičević nije odgovorio na više puta ponovljena pitanja Vijesti, uz izgovor da je „mejl bio hakovan“, nakon čega je zabranio saradnicima da bez njegovog odobrenja daju izjave.

Ministarstvo prosvjete je do prije dva dana upućivalo na barske vlasti u vezi sa svim pitanjima o vrtiću i posječenim čempresima.

U nedavnom saopštenju poručili su da će se „vrtić u Baru graditi zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana“.

Razvojna banka Savjeta Evrope budno prati situaciju

Vrtić će se graditi iz sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB), iz koje su Vijestima kazali “budno” prate događanja u Baru.

„CEB je svjestan zabrinutosti na koju ukazuju građani Bara u vezi sa vrtićem planiranim da gradi korisnik našeg kredita i budno pratimo događaje. CEB je posvećen primjenjivanju principa svojih operativnih politika koje podrazumijevaju da su projekti koje finansira osmišljeni i primijenjeni na način kako bi se ispunili njihovi namijenjeni društveni benefiti, garantujući i da su u skladu sa svim primjenjivim zakonima i da su štetni ekološki uticaji minimizirani ili ublaženi“, kažu iz ove evropske bankarske institucije.

Ističu i da je u toku tehnička analiza CEB-a ove situacije i za projekat relevantne dokumentacije.

„CEB je primio dodatnu dokumentaciju 18. i 22. januara 2019. iz Ministarstva prosvjete na lokalnom jeziku… Ako projekat nije u skladu sa primjenjujućim politikama CEB-a, CEB bi mogao da zatraži korektivne akcije i, ukoliko one ne budu sprovedene, pokrenuti pravne lijekove iz ugovora o zajmu. CEB nema nadležnost da suspenduje ili mijenja primjenu projekta jer nadležnost da to uradi, ukoliko bude neophodno, imaju odgovarajući nadležni u Crnoj Gori“, kazali su iz CEB-a.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili koju je dokumentaciju ova banka tražila 18. i 22. januara.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply