Prvi put radionice za pedijatre o komunikaciji u ljekarskoj ordinaciji

Udruženje pedijatara Crne Gore organizovaće prvi put radionice iz komunikacije sa pacijentima, čiji je cilj primjena savremenog pristupa koji ljekare uči, kako kažu, da je važno više pažnje posvetiti uzimanju podataka od pacijenta, objašnjavanju terapeutskih odluka, toka bolesti i prognoze.

Tradicionalni odnos je podrazumijevao da je ljekar u centru, malo obraća pažnju na subjektivne simptome, propisuje terapiju ne upuštajući se u objašnjavanje prirode bolesti.

Doktorka Nina Mandić, članica Udruženja i pedijatar u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Doktorica Mica” objašnjava da su odlučili da idu u korak s vremenom jer je važno imati na umu savremene stavove i u komunikaciji na relaciji pacijent-ljekar.

“Smatra se i da je tada pacijent saradljiviji, više prati terapijske preporuke i konačan je rezultat kvalitetniji”, objašnjava ona i dodaje da je u pedijatriji važno da ljekari imaju dobar odnos sa djecom ali i njihovim roditeljima.

“Nekad se desi da smo umorni, pa djeca to osjete, uznemirenija su, teže sarađuju, mlađa više plaču. Sa roditeljima,  takođe, naiđe trenutak da se teže razumijemo, ako su previše uznemireni, a mi užurbani. A desi se da samo izgovorimo krivu riječ ili upotrijebimo pogrešan ton i dođe do nesporazuma, kao uostalom i u svim drugim životnim situacijama, važnim ili manje važnim”, navodi doktorka.

Ona je još kao student znala da u Americi njene kolege uče kako da se ophode sa pacijentima, kako da saopštavaju loše vijesti i kakav je kodeks ponašanja među ljekarima. Njena koleginica koja je radila kao brodski ljekar je prije stupanja na dužnost na velikim putničkim brodovima, morala da prođe trening iz komunikacije. Onda je na studije medicine u Ljubljanu pošao i sin njenih prijatelja i pričao joj da je imao ispit iz ove oblasti.

“Dobavio mi je literaturu i vidjela sam da se komunikacija može naučiti. I da najviše predrasuda ima upravo onaj koji misli da zna da komunicira. Knjiga takođe kaže da oni koji su vješti komunikaciji žive konfornije i zadovoljnije, lakše ostvaruju svoje ciljeve. ..da je najvažnija u profesijama gdje je  središte i čovjek”, objašnjava Mandić.

Ona se nada da će radionice koje će organizovati biti korisne i zanimljive, ali i da će im prijati da kratko pobjegnu od medicine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply