Povlače ljigavce, štetni po zdravlje djece

Sa crnogorskog tržišta biće povučen veliki broj igračaka zbog prisustva hemikalija koje su štetne po zdravlje, među njima i čuveni “ljigavci”.

Sanitarna inspekcija je ovog i prošlog mjeseca iz 22 prodavnice uzela za laboratorijska ispitivanja 77 uzoraka igračaka, od kojih 10 na prisustvo bora, a ostalih na prisustvo ftalata.

“Dostavljeni rezultati ispitivanja od strane laboratorija – Centra za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica i Instituta za javno zdravlje Podgorica su pokazali da je neispravno – nebezbjedno 20 uzoraka na prisustvo ftalata od propisanih i osam uzoraka (igračka ljigavac) na prisusustvo bora zbog povećane koncentracije od propisane”, saopšteno je juče iz Uprave za inspekcijske poslove, pojašnjavajući da se ta hemikalija inače koristi da bi igračka bila ljepljiva.

Evropska unija je donijela stroge propise koje se odnose na igračke koje sadrže ftalate. Neka eksperimentalna istraživanja na laboratorijskim životinjama su pokazala da postoji mogućnost da ovi ftalati mogu izazvati oštećenja reproduktivnog sistema.

“Nakon dobijenih rezultata analiza inspektori su obavijestili subjekte nadzora (uvoznici i distributeri) koji su dobrovoljno zabranili dalju distribuciju igračaka i preduzeli povlačenje iz prometa od svih trgovaca kojima su prodali igračke, a zatim u štampanom mediju objavili i objavljuju podatke o neispravnosti igračaka kako bi potrošači mogli da vrate kupljenu igračku u objekat u kojem su je kupili uz povraćaj novca”, pojasnili su iz Uprave.

Upozorili su da ukoliko oni to dobrovoljno ne urade, onda se pristupa represivinim mjerama.

Na sajtu potrosac.me može se vidjeti da je među igračkama za koje je nedavno utvrđeno da se nalaze na crnogorskom tržištu, a da su štetne po dječje zdravlje i lutka Beauty girl.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. LaDonna

    Pitam se do kada ćemo čitati ovakve vijesti?!?! Bez obzira sto mojoj djeci ne kupujem ljigavce, ali kupujem plastelin.. Imamo sretroaktivan pristup: prvo se stavi u opticaj na trzižtu “stvar” i to za najosjetljiviji dio naše populacije, a to su djeca, pa se onda na bazi ispitivanja uzorka oglasi “povlačenje” sa tržišta… Gdje je standard, gdje je proaktivni pristup ovoj temi.. A ne kad je šteta već napravljena..?!?

Leave a Reply