Mladi Kotoranin Jovan Ivković dizajnira patike za Nike

Učenik drugog razreda kotorske Gimnazije i član Omladinskog kluba Kotor, Jovan Ivković, od prošle godine ima potpisan ugovor sa sportskim brendom Nike za koji dizajnira patike.

Šesnaestogodiišnji Jovan kaže da je talenat za crtanje naslijedio od oca, a da su njegovi prvi crteži nastali u ranom djetinjstvu i predstavljali su poklon ocu i majci.

Ozbiljniji pristup umjetnosti počeo je njegovim ulaskom u košarkaški klub iz Kotora. Uporedo sa treninzima rasla je i njegova ljubav prema dizajniranju sportske obuće. Prvi model koji je nacrtao bio je za trčanje. Nakon tog prvog modela, danima je radio, crtao, a svoje skice mejlom slao Nike-u i drugim, poznatim sportskim brendovima.

“Nakon šest mjeseci slanja skica, konačno je stigao i odgovor. Javio mi se Tinker Hatfield, koji je, inače, dizajnirao većinu Jordan patika. Rekao mi je da su moji radovi dobri, ali i da najviše moram poraditi na proporcijama. To je bilo veliko iznenađenje za mene, mnogo sam se obradovao i nastavio sa još više volje i želje da dizajniram. Kazali su mi i da nakon završetka Fakulteta za dizajn mogu sa njima ostvariti još čvršću i uspješniju saradnju”, priča Ivković.

Ono što ga je posebno obradovalo je poziv da se upiše na Pensole footwear design academy, a nedavno je dobio poziv da učestvuje na seminaru u Portlandu, na koji nije mogao otići jer nije imao novca za taj put.

Jovan kaže da njegov rad iziskuje mnogo truda, vremena i posvećenosti.

Crtež kome se najduže posvetio bila je patika modela LeBron 15 low.

Na tom crtežu je radio punih osam sati.

„Sa prebacivanjem crteža na računar ovaj posao trajao je ukupno dvanaest sati. Tom modelu patika sam dodao manju visinu, da bi bile fleksibilnije za koljena, dodao više materijala u đonu i podrške za cijelo stopalo. Nakon dva dana sam dobio odgovor da je moj izum odličan, te da će pokušati takav i da naprave”, sa zadovoljstvom ističe Ivković.

Osim raznih modela patika, Jovan crta i „doodles”, zatim, promo crteže za potrebe nekih organizacija, a inspiracija su mu: porodica, rep muzika, sport, emocije i odnosi u koje ulazi sa ljudima iz svog neposrednog orkuženja. Inače, patike koje trenutno nosi model Jordan 1 u crno-crvenoj boji su „njegovih ruku djelo”.

“Po njima sam crtao sve što sam želio i sada su one sasvim autentične. Na njima sam nacrtao likove iz omiljenih filmova, predstavio košarku, muziku, ali i more, tj. talase uz koje sam odrastao. Talasi simbolizuju nove ideje sa kojima ću se predstaviti publici i vjerujem, na taj način uticati na mnoge”, naveo je Ivković.

Pored razvoja karijere želja mu je da se preseli u Ameriku.

„Maštam da imam kuću sa velikim i intenzivnim osvjetljenjem kako bih mogao da crtam, a da iza kuće imam veliko košarkaško igralište”, zaključuje ovaj talentovani mladi Kotoranin.

Izvor: Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply