Lutke rizične po zdravlje povučene iz prodaje

Foto: Ilustracija

Kompanija Kovači iz Tuzi povukla je iz svojih radnji igračke Frozen, Girl Frozen i Lutka Maša, jer su rizične po zdravlje zbog povećanog sadržaja supstance koja može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema.

Oni su pozvali građane koji su kupili sporne lutke da ih odmah vrate u objekat u koji su ih kupili, gdje će im biti vraćen novac.

“Zahvaljujemo na saradnji i izvinjavamo se zbog bilo koje neprijatnosti koje smo prouzrokovali”, poručili su iz te kompanije, prenosi Dan.

Da su igračke opasne potvrdila je Zdravstveno-sanitarna inspekcija koja, kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, i dalje kontroliše.

“Sanitarna inspekcija još obavlja pojačani nadzor igračaka na tržištu, a objedinjene podatke možemo dati tek na kraju tekućeg mjeseca”, rekli su iz inspekcije.

Ovo nije prvi put da su na crnogorskom tržištu pronađene opasne igračke.

Sredinom novembra po nalogu zdravstveno-sanitarne inspekcije, sa tržišta u Crnoj Gori povučene su igračke “Medžik grl lutke”, “Pokemon” i “Snežana sa patuljcima”, jer je ustanovljeno da sadrže povećan nivo ftalata koji štetno utiče na zdravlje djece.

Inspektori su tada kontrolisali 15 uvoznika, a sporne igračke pronađene su kod njih sedam. Uvoznici su igračke povukli, a oni koji su ih već kupili mogu ih vratiti u zamjenu za novac.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Da ima države, ti Kovači više ne bi poslovali… Čak bi i krivično odgovarali…Da je neko dijete imalo nekih problema zbog tih igračaka, vratili bi im pare i rekli da im je žao???

Leave a Reply