Upozoravaju roditelje na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica upozorio je građane, a posebno roditelje da ne postoji bezopasna pirotehnika, i da zbog nepažnje i nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnog povređivanja, zbog ega pozvaju na izbjegavanje njihove upotrebe.

Ovaj apel uputili su u susret Novogodišnjim i Božićnim praznicima, i pozvali roditelje da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava kao i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe.

“Jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje sopstvene i druge djece”, navode iz DZPG.

Prema njihovim riječima, proteklih godina bilježi se rast djece, ali i odraslih koji stradaju od petardi i sličnih pirotekničkih sredstava, a, kako kažu, posebno brine činjenica da je medju povrijedjenima i onih sa trajnim invaliditetom.

“Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha. Povrede su od onih lakšeg stepena, poput opekotina i razderotina kože i tkiva, potkožnog tkiva i mišića do ozbiljnih opekotina, naročito na rukama”, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Dodaju da su česte i rane na ekstremitetima, licu i očima.

“Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida. Prilikom eksplozije stvara se velika buka koja može dovesti do pucanja bubne opne i izazvati oštećenja sluha, djelimično ili potpuno”, pojašnjavaju oni.

Kako kažu, petarde pored drugih hemijskih sastojaka sadrže otrovni selen, a nakon eksplozije u vazduhu se talože otrovni gasovi koje ljudi udišu, a koji ostavljaju posljedice po zdravlje.

“Roditelji budite primjer svojoj djeci i ne poklanjajte im ono od čega mogu stradati. Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječiju radoznalost za pirotehniku, ukažite im na moguće posljedice, najčešće ranjavanje”, poručuju iz DZPG.

Navode da je najbolja preventiva ne koristiti pirotehniku i druga eksplozivna i ubojita sredstava, jer, kako kažu, praznici se mogu provesti ljepše, bezbijednije i svečanije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply