Zbog tuče u bjelopoljskoj školi isključeno devet srednjoškolaca

Foto: Facebook

Epilog tuče dvije grupe đaka bjelopoljske Srednje elektro-ekonomske škole je devet isključenih, kazao je direktor te vaspitno-obrazovne ustanove, Miloš Marić.

Tuča se dogodila 2. oktobra, oko 15 sati i 30 minuta, kada je troje učenika lakše povrijeđeno. Povrijeđeno je troje sedamnaestogodišnjaka, kao i pomoćnik direktora Miladin Peković (53), koji je zadobio ogrebotine dok je pokušavao da razdvoji zavađene učenike. Tom prilikom Peković je pao, pa mu je naprsla kost ruke, zbog čega nosi gips.

“Pregledali smo snimke video-nadzora, jer su sve snimile kamere, a razredne starješine i predmetni nastavnici prepoznali su aktere tuče. Pozvali smo odmah njihove roditelje i na zajedničkom sastanku svih učesnika tuče, njihovih roditelja, razrednih starješina i pedagoga došlo je do njihovog izmirenja. Takođe su obećali da se to neće ponoviti”, rekao je Marić za Dan.

Učenici su zatim dali izjave, a inspektorka Centra bezbjednosti za maloljetnike Snežana Nedović preduzela je aktivnosti iz svoje nadležnosti.

“Mi smo održali sjednicu Nastavničkog vijeća, na kojoj je jednoglasno predloženo da iz škole bude isključeno devet učesnika zbog tuče. Sve su saslušali, ispitali svjedoke i procijenili situaciju. Napisana su rješenja, a isključeni učenici, koji imaju pravo žalbe Ministarstvu prosvjete, i dalje pohađaju nastavu. Idu redovno na časove i nije bilo incidenata”, kazao je Marić.

On je dodao da je nakon svega bilo prepiske preko interneta između pojedinih učesnika tuče, o čemu je naknadno obaviještena inspektorka Nedović.

“Razlog isključenja đaka je taj što kod njih nije primijećeno pokajanje. Prvi put za 26 godina postojanja imamo ovakav slučaj”, rekao je Marić.

Kako je kazao, učenici i pored vaspitne mjere isključenja iz škole, ukoliko ona ostane na snazi, imaju pravo na vanredno polaganje nastave na kraju školske godine.

Dan piše da su iz Osnovnog državnog tužilaštva četvorici učesnika tuče dali opomenu, a protiv ostalih je podnijeta prijava. Tužilaštvo je dodatno tražilo da se, nakon što je ustanovljena povreda Pekovića, pronađe ko je udario pomoćnika, kako bi se procesuirala druga vrsta prijave.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply