Đaci IV 1 OŠ “Dašo Pavičić” premješteni u podrum, roditelji najavljuju tužbu

Učionica za 24 đaka odjeljenja IV 1 hercegnovske OŠ “Dašo Pavičić” od ponedjeljka je podrumska prostorija, bez prirodnog svjetla i ventilacije, sa jednim prozorčićem, bez WC-a, u koju su učiteljica i đaci, kako pričaju roditelji, bez najave i objašnjenja, premješteni iz svoje učionice.

Prostorija je svježe okrečena (masnom farbom), u kojoj se miješaju smrad buđi i boja, dok su kablovi po zidovima, a tep-ormar nadohvat ruke, priča za Radio Jadran jedan od roditelja, Dejan Reljić.

“Djeca su imala učionicu u prizemlju, u kojoj su proveli cijelu prošlu školsku godinu. Juče ujutru učiteljica Dragana Dabović kada je krenula da uvodi djecu direkor joj je rekao – “Nećete više ovdje, idete dolje u podrum”. Bez ikakve najave bilo kome. Ne možete vjerovati kakav je to smrad unutra od memle i uljane farbe”, navodi Reljić.

Prema njegovim riječima, iz uprave škole su ovaj postupak obrazložili naknadno, navodeći da su dobili u matičnoj zgradi jedno odjeljenje V razreda iz Igala, koje ima jednog đaka sa smetnjama u razvoju. Zato je, dok se ne nađe drugo rješenje, učionica IV-1 ustupljena đacima iz Igala.

Najbolje eventualno drugo rješenje, po upravi škole, je druga učionica u podrumu, ili suterenu.

Međutim, roditelji tvrde da se, iako je u ponedjeljak veče obećao, u utorak ujutro direktor nije pojavio u školi, pa su u kancelariji zamjenice direktora i školskog pravnika podnijeli zahtjev da se djeca hitno premjeste u uslovnu učionicu, bezopasnu po njihovo zdravlje i sigurnost.

Sanitarna inspekcija u Domu zdravlja i državna sanitarna inspekcija su o svemu obaviješteni, uz zahtjev da hitno provjere stanje učionice.

Kako je Reljić najavio u utorak, veća grupa roditelja planirala je da se sastane danas u 7 časova i 10 minuta u znak protesta, na ulazu u “učionicu”.

“Ja sjutra svoje dijete neću slati tamo. Utvrdili smo još prije dvije godine da nam je sin alergičan na farbu”, kazao je on.

Jedan od roditelja, Daniel Colić, je dao izjavu učiteljici da bude zapisana u dnevniku, a poslije toga i da bude zavedena u školi.
“Svako jutro ćemo dolaziti u školu na vrijeme i odlaziti dok ne bude uslova za školovanje, a u tužbi protiv direktora škole i Ministarstva prosvjete ćemo tražiti nadoknadu materijalne i nematerijalne štete za svaki dan koji ne budemo prisustvovali nastavi, jer je djetetu ukinuto pravo na školovanje. Za to vrijeme ćemo tražiti privatnu učiteljicu”, navodi Colić.

Kako navode iz Radija Jadran, direktor ove prebukirane škole, Branislav Krečković se ne javlja na njihove pozive.

Izvor: Radio Jadran

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply