Vrtić na Starom aerodromu svečano otvoren

Novi vrtić na Starom aerodromu, koji nosi ime poznatog crnogorskog pjesnika Dragana Radulovića, u ponedjeljak je primio prve mališane, a danas je svečano otvoren.

Ovaj vrtić, koji je u sastavu Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”, površine je tri hiljade kvadrata. U njemu se nalazi osam radnih soba za jaslene grupe, 12 radnih soba za grupe u vrtiću, osam kancelarija, vešeraj, fiskulturna sala, centralna kuhinja u kojoj će se spremati tri obroka za oko tri hiljade djece iz cijele JPU. U novoizgrađeni vrtić je upisano 700 djece iako su kapaciteti te vaspitne jedinice, po standardima, 343 mjesta.

Prema riječima ministra prosvjete Damira Šehovića, novi vrtić nijesu slučajno nazvali po dječijem pjesniku Draganu Raduloviću.

„Vrtić nijesmo slučajno nazvali po čovjeku koji je obilježio jednu epohu i uz kojeg je jedan dio nas imao privilegiju da sazrijeva i zgrađuje sebe kao obrazovne i civilizovane ličnosti“, saopštio je Šehović.

 

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković saopštio je da se otvaranjem novog vrtića rješava višegodišnji problem koji je opterećivao stanovnike Starog aerodroma.

“Želim da čestitam djeci i roditeljima, i svim onim koji su doprinijeli realizaciji projekta, a posebno prethodnoj gradskoj upravi na čelu sa Slavoljubom Stijepovićem”, rekao je Vuković.

Grad je besplatno ustupio zemljište i oslobađao investitore obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje. On je podsjetio da je gradska uprava stvorila planske pretpostavke da se u svim djelovima Podgorice izgrade novi objekti, poput onog koji je danas otvoren na Starom aerodromu.

Izgradnja vrtića koštala je 2,7 miliona eura, a Glavni grad je uložio zemljište površine 9.119 kvadrata, vrijednosti 1,8 miliona eura.

Projekat izgradnje započet je 2014. godine, a novac je obezbijeđen kreditom od Banke za razvoj Savjeta Evrope kod koje se država zadužila nakon što je preko šest hiljada građana 2012. godine tražilo peticijom koju je pokrenulo udruženje Roditelji da se obezbijedi hitna gradnja novih objekata. Ovo je jedan od ukupno sedam vrtića čiji ja gradnja finansirana iz ovog kredita, a do sada je završen samo jedan.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply