Cijene ekskurzija i do 400 eura

Maturante podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” ekskurzija će koštati oko 400 eura, što je za njihove roditelje veliko opterećenje, ali kažu da će se potruditi da obezbijede potreban novac za putovanje pa čak i uz pomoć kredita.

Maturska ekskurzija učenike A smjene podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” koštaće oko 400 eura. Tradicionalno, učenici su i ove godine izabrali da za devet dana obiđu Italiju, Francusku i Španiju, iako su roditelji i uprava škole inicirali promjenu destinacije.

Skupo ili ne, ali na tender za tu rutu prijavila se samo jedna agencija, tako da roditelji nijesu imali neki izbor.

Učenici s nestrpljenjem iščekuju matursku ekskurziju. Svjesni su da 400 eura nije malo za kućni budžet, ali kažu da roditelji nisu pravili problem.

“U suštini to se pitanje ne postavlja zbog toga što roditelji odobre, kolika god da je cijena, prihvate jer jednom se ide na matursku ekskurziju”, kaže maturantkinja Nađa.

“S obzirom na to da je jednom u životu nijesu roditelji pravili problem i rekli su kao koliko god da bude poslaće me”, kaže maturantkinja Lidija.

U Savjetu roditelja gimnazije smatraju da je cijena ekskurzije jak udarac na džep roditelja. Ipak, koliko god to bilo opterećenje, roditelji, kaže predsjednica Savjeta Đina Janković, ne žele da se njihovo dijete odvaja od generacije.

“Vjerujte da roditelji najlošijeg imovinskog stanja se zadužuju podižu se i krediti da bi se dijete poslalo na ekskurziju”, kazala je Janković.

Najveći problem je, kaže direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić-Lalović, što se godinama na javni poziv javljaju isključivo dvije iste agencije, i to jedna za A, druga za B smjenu.

Ona je istakla da sa A smjenom ide 177 učenika, a sa B smjenom njih 160.

“Tako da ako uzmete da je 370 učenika upisalo četvrti razred, onda je to… idu gotovo svi”, kaže Bojanić-Lalović.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je na snazi pravilnik o đačkim ekskurzijama koji osnovcima odobrava putovanja unutar Crne Gore, dok srednjoškolci mogu u inostranstvo. Sa cijenom i izborom agencija ministarstvo, ponavlja, nema dodirnih tačaka.

“Pravilnikom nije predviđeno oko cijene, to je tržišna orijentacija. Agencije koje se bave organizacijom one tržišno posluju i konkurencija može da smanji ili odredi cijenu, tako da se Ministarstvo prosvjete tu ne miješa puno”, kaže Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Pa bas lijepo da roditelji i djaci to mogu priustiti..
    U proslom vijeku neki od nas su radili ljetne poslove da bi olaksali kucnom budzetu.Jer na 400€ treba dodati jos barem dzeparac…pa dok se presaberemo to sve kosta li kosta..
    A ako je maturantima to toliko vazno ne bi trebao biti problem malo se i o svom trosku provoditi…

    • Slazem se sa vama,mi nismo imali ocekivanja od roditelja..sami bi mogli da primijetimo da li se moze ili ne moze..djeca nisu pravila problem..sada se roditelji plasevreakcije svoje djece..

    • Ina GT mislim da je nasa generacija jako podbacila kao roditelji-nema kriterijuma,nema postovanja…
      Ja smatram da neke stvari kako su nasi roditelji postavili treba zadrzati a ponesto i mijenjati ali granica mora postojati.I postovanje.

    • A za par mjeseci kad krene parada pijanstva i kica sa besmisleno skupim maturskim toaletama-a sve da se “dijete ne bi odvajalo” pa ovakvih budalastina tesko da ima jos negdje osim na brdovitom Balkanu.😭😡

  2. Naravno da roditelji ne prave problem, samo ih ne salju ili djeca sama nece da idu. Od 80 i kusur srednjoskolaca u nasoj NVO samo je 5 poslo i to sa primorija cije su tate pomorci.

  3. Lokacije za ekskurzije su presmesne kao i doba godine idu..Cene aranzmana su u aprilu kao u sezoni,i to jos u hotelu od dve – tri zvezdice.I racunajuci kolika je grupa ,cena je previsoka.Srecom moj sin je rekao da ni ove godine ne zeli da ide,i da opet hoce da ide na kampovanje..❤

  4. Ekskurzije su izgubile edukativni karakter, ako su ga ikad i imale. Postale su prilika za malograđansko dokazivanje da se, eto, mrdnulo “neđe preko grane”. To što većinu vremena provode u krevetu ili autobusu, nije bitno jer ostaju fotografije kao svjedoci.

  5. Jos se kaze iako je skola sugerisala promjenu plana ucenici su odlucili?…
    Na dosta mjesta i direktori nisu u stanju da kazu-dosta,ne moze i tacka!
    A znate zasto je to???
    Jer glavnu rijec vode roditelji-losi djaci koji se ponasaju u stilu-hoce mi se/moze mi se?!!
    Sve dok neko sa integritetom ne kaze DOSTA,NE MOZE ima da tonemo.
    U osnovnoj skoli Milan Vukovic u Herceg Novom sam u savjetu roditelja i sto god da predlazemo da se olaksa i unaprijedi nastavni proces nama direktor kaze NE MOZE..
    Ili da neku losu praksu zavedenu zadnjih godina izmijenimo i to je nemoguce.
    Zasto-jer nece da se zamjera “roditeljima” pa se pitam ko smo mi u roditeljskom savjetu-RODITELJI MARSOVACA???
    A skola nam samo gubi na kvalitetu i ugledu.Kao bivsi djak te iste skole vrlo dobro znam o cemu pricam.

  6. Samo je treba ukinut i ustedjet roditeljima trosak. Vise od pola vremena se provodi u autobusima i hotelima, a i to sto treba da vide – ne vide, jer nijesu posli zbog toga…

  7. Djeci treba dati ljubav i krila,svaki roditelj gine za svoje dijete,ali je sramno sta rade sa cijenama,400e po djetetu,ide ih samo iz gimnazije 370 djaka,agencije dobijaju za taj samo put 148.000e, osnovne skole sada imaju 4 dana primorje i Zabljak,160 e po djetetu,ide 150 ucenika,za njih se izdvoji od roditelja 24.000e,a dje su ostale skole,sto osnovne sto srednje,mislim da je malo mnogo,

  8. “Ministarstvo prosvjwte se ne mijesa tu puno”,ne smije ili sta?Uvjek se javi “samo jedna agencija”.Pa evo ja bas razmisljam da otvorim turisticku agenciju i za djake da bude pola ove cijene ekskurzija.👀

  9. Pa ja sam pre deset godina na ekskurziju ksla 550e je bila. Tura sedam dana po italiji a gde je dzeparac. Nista to nije novo samo sada postoji internet i ovakvi portali da se na njima o tome pise. Ni mojima nije lako bilo, nas troje. Malo li je. Ali su pregurali i evo ih zivih. I ta ekskurzija je UVEK imala opciju zadjake u losoj fin.situaciji da plate 50% samo. Mi smo cak skupljali novac za neke drugare da podju sa nama. A bilo je i onih koji nisu isli pa nikom nista. Mos misliti maturska ekskurzija. A sa 95%tih ljudi se vise nikada ne vide.

  10. Procitajte clanak. Radi se o elitnoj gimnaziji a kada pitate djecu iz drugih srednjih uglavnom djeca ne idu. Iz nase NVO u ovoj generaciji samo dvoje idu i to iz Kotora jer imaju roditelje koji mogu priustiti. Clanak je bas lose napisan, kao i istrazivanje, gde je sjever npr. Uporedite koliko broj te iste omladine je radila ljetos da plati za ovu avanturu kao ne bi opteretila roditelje, ili koliko omladine nece tesko zaradjeni novac da potrosi na glupost. Vecina djece iz gimnazije nije provela ljeto na primoriju da podrzi svoju porodicu i podpomogne financijskoj situaciji.

Leave a Reply