Roditelji ne prihvataju preseljenja đaka u školski objekat u Sutorini

Roditelji đaka iz područnog odjeljenja hercegnovske OŠ “Dašo Pavičić”, koji su prošle godine pohađali nastavu u područnom odjeljenju smještenom u zgradi Dječjeg odjeljenja Instituta dr “Simo Milošević” u Igalu, negoduju jer bi njihova djeca školovanje trebalo da nastave u školskom objektu u Sutorini.

Roditelji su o tome su obavješteni na sastanku sa direkorom škole Branislavom Krečkovićem, koji smatra da objekat Dječjeg odjeljenja Instituta nije siguran za boravak djece. Pohađanje nastave u Sutorini u kojoj prostorni kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni, bilo bi privremeno rješenje. U školi u Sutorini u kojoj ima osam učionica, kuhinjski i prostor za produženi boravak, upisano je svega 18 učenika.

Roditelji negoduju što im informacija o preseljenju nije saopštena u junu, umjesto prvog radnog dana u novoj školskoj godini. Ističu da je škola u Sutorini udaljena između tri i pet kilometara u zavisnosti u kom djelu Igala djeca žive.

Smatraju da objekat u Sutorini takođe ne zadovoljava osnovne uslove za boravak djece i izvođenje nastave, a neki tvrde da je u gorem stanju nego onaj u Igalu u kome su djeca do sada pohađala nastavu.

“Ministarstvo prosvjete će u uređenje škole u Sutorini uložiti 30.000 eura, a za đake će biti obezbijeđen prevoz do škole. Komisija je ovih dana obišla objekat u Sutorini i čekamo njihov izvještaj koji ćemo podnijeti školskom odboru”, kaže Krečković uvjeren da će škola u Sutorini biti jedna od najuređenijih u hercegnovskoj opštini.

Dječije odjeljenje Instituta Dr “Simo Milošević” u kome je smješteno deset odjeljenja sa 240 učenika područne škole u Igalu, izgrađeno je prije Drugog svjetskog rata.

Za potrebe Instituta Igalo, objekat je rekonstruisan i saniran i do polovine 90. godina prošlog vijeka u njemu je radilo Dječije odjeljenje. Nakon toga je objekat prestao da se koristi, a prije 25 godina u njemu je otvoreno područno odjeljenje škole “Dašo Pavičić”.

To je trebalo da bude privremeno rješenje, jer je Detaljnim urbanističkim planom bila predviđena gradnja nove škole u Igalu, koja do danas nije realizovana.

Matična škola “Dašo Pavičić” u hercegnovskom naselju Topla projektovana je za 800 učenika, a ove školske godine upisano je 1.346 učenika, od kojih je 240 u područnom odeljenju u Igalu, a 18 u Sutorini.

Roditeljsi su za petak najavili sastanak na koji će pozvati i predstavnike lokalne uprave i novinare kako bi iznjeli novonastali problem.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. institut se prodaje, skolarci moraju napustiti taj objekat, i sad se javlja problem na koji roditelji ukazuju decenijama – igalu je neophodna osnovna skola! a opstina i ministarstvo mudro cute ili pokatkad prebace lopticu s jednih na druge

Leave a Reply