Od septembra novčane nagrade za najbolje učenike i do 2.000 eura

Novčane nagrade za najbolje učenike od septembra će iznositi i do 2.000 eura, a Ministarstvo prosvjete će u prvom mjesecu nove školske godine raspisati konkurs za njihovu dodjelu iz Fonda za kvalitet i talente za djecu i nastavnike.

Predviđeno je da se nagrade iz Fonda daju za tri kategorije: učenike, nastavnike i škole.

Nagrade će po automatizmu dobijati djeca koja su osvojila neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u znanju.

Za njih će nagrade iznositi:

1) za međunarodno takmičenje u iznosu:
– 2.000 eura za prvo mjesto;
– 1.500 eura za drugo mjesto;
– 1.200 eura za treće mjesto.

2) za državno takmičenje u iznosu:
– 1.000 eura za prvo mjesto;
– 700 eura za drugo mjesto;
– 500 eura za treće mjesto.

“Time smo pokrili sve nosioce i učesnike obrazovnog sistema”, rekao jer sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović.

Novac, kako dodaje, nije sam po sebi cilj, već način da se najboljima prenese poruku da njihov trud neko vidi i da se on cijeni.

Sam proces izbora najboljih, prema riječima Mehmedovića, biće potpuno otvoren jer za aktivnost, kako pojašnjava, ne smije ostavljati ni jednu nejasnoću.

“Naravno, nijesmo zaboravili ni drugu talentovanu djecu, kojoj će nagrade biti dodijeljene na osnovu nekih od sljedećih kriterijuma: opšti uspjeh u prethodnoj godini, za učenike srednje škole diploma Luča, nagrada na državnom i međunarodnom takmičenju, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo”, poručuje Mehmedović.

Kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, neki od njih će biti mentorstvo učenicima koji učestvuju na takmičenjima, specijalizacija, odnosno stručno usavršavanje u zemlji i inostranstvu, istraživački rad, autorstvo i koautorstvo udžbenika, recenzija udžbenika ili stručne knjige, učešće u naučno-nastavnim tijelima, izvođenje nastave na stranom jeziku i drugi.

U Ministarstvu prosvjete vjeruju da su postavili odličan osnov za prepoznavanje najboljih i raduju se čitavom procesu koji kreće u septembru.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply