Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

U Italiji je ove sedmice rođena beba koja je bila u materici koju je njenoj majki darovala sestra – jednojajčana bliznakinja. Na svijet je došao dječak težak 2.970 grama u Univerzitetskoj bolnici u Bolonji.

Tridesetosmogodišnja Srpkinja prva je na svetu koja je rodila bebu zahvaljujući tome što joj je sestra jednojajčana bliznakinja darovala svoju matericu.

Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba se dobro osjećaju nakon njega. Budući da je intervencija obavljena u spinalnoj anesteziji, žena je sve vrijeme dok je porođaj trajao bila svjesna.

Porodilja potiče iz jednog malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vanteljesne oplodnje, koji je obavljen poslije presađivanja materice u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, jedinstvenog postupka o kome je cio svijet brujao u martu prošle godine. S obzirom na to da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima ljekara koji su učestvovali u transplantaciji.

Planirano je da žena zadrži presađenu matericu jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja ne mora da prima tešku imunosupresivnu terapiju protiv odbacivanja organa. To znači da bi mogla da planira još jednu ili dvije trudnoće, jer u klinici u Stokholmu ona i suprug imaju još 11 zamrznutih embriona koji se mogu iskoristiti za nove postupke vantjelesne oplodnje.

Model presađivanja materice je razvio profesor Mats Branstrum iz Geteborga poslije 15 godina strpljivog rada na animalnom modelu. Prvo dijete na svetu posle transplantacije materice je rođeno u Geteborgu 2014. godine i do sada je na svijet došlo osmoro mališana u Švedskoj, dvoje u Americi i jedno u Brazilu.

Računa se da u Evropi za presađivanje ovog organa ima oko 200.000 kandidatkinja, a statistički gledano jedna od 4.000 žena se rodi bez materice. Starosna granica za doniranje materice iznosi 62 godine, a podaci govore da su do sada donorke bile majke, sestre, prijateljica, čak i jedna svekrva, ali nikada do sada jednojajčana bliznakinja.

Izvor: Politika

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply