Izbačeni iz škole pa za 7 dana popravili sedam jedinica

Foto: Vijesti

Nikšićka Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola omogućila je dvojici đaka da sa sedam zaključenih jedinica ne ponavljaju razred, već ih je zbog velikog broja neopravdanih izostanaka “izbacila” ali su oni nakon toga, za nedjelju dana vanredno položili sve predmete i tako će naredne godine maturirati sa svojom generacijom.

Nastavničko vijeće škole, prema informacijama Vijesti, odlučilo je da posljednjeg dana školske godine 13. juna, aminuje prestanak statusa redovnog učenika dvojici đaka trećeg razreda, iako su obojica u tom trenutku od 12 – imali po sedam zaključenih negativnih ocjena.

Time ih je, a na predlog Razrednog vijeća, Nastavničko vijeće spasilo ponavljanja godine zbog negativnih ocjena, što bi značilo da neće maturirati sa svojom generacijom u maju 2019.

Obojica đaka su u utorak, sedam dana nakon što im je prestao status redovnog učenika, polagala razredni ispit, a položili su i predmete iz kojih su tokom cijele imali negativnu ocjenu.

Direktor škole Zoran Drljević kazao je Vijestima da je sve uradio u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, te da su đaci izgubili status redovnog učenika prije kraja školske godine zbog više od 30 neopravdanih izostanaka.

Demantuje ga, međutim, zapis u dnevniku pored imena oba učenika, gdje je grafitnom olovkom zapisano “prestao status redovnog učenika 13.6.2018.”

Izvori Vijesti iz škole tvrde da je u utorak organizovano polaganje razrednog ispita i da su obojica položili, čak i predmete iz kojih su tokom cijele godine imali negativne ocjene, te da su neopravdani izostanci bili samo alibi kako đaci ne bi ponavljali razred.

Ističu da oba đaka imaju problematično ponašanje, o čemu svjedoče i zapisi u dnevniku. Kažu i da su pojedini profesori navodno tokom sjednice Nastavničkog vijeća direktora Drljevića pitali da li je ovaj postupak u skladu sa Zakonom, ali da im je on objasnio da su procedure ispoštovane.

“Zbog više od 30 neopravdanih izostanaka, tim učenicima je je prestao status vanrednog učenika, kako to i Zakon predviđa. Za njih je, kao i za još oko 40 đaka kojima je i iz istog razloga prestao status redovnog učenika, organizovan razredni ispit. Jesu li položili, to ne znam”, kazao je Drljević.

Istakao je da “nikome u školi ne ide u prilog da se učenici koji ne poštuju svoje obaveze vrate u klupu, ali da je Zakon takav i da ga treba poštovati”.

Upitan da prokomentariše to što su oba đaka imala zaključenih po sedam jedinica na kraju četvrtog klasifikacionog perioda, odnosno na kraju godine, Drljević je odgovorio da to nije tačno i da su “zaključene možda jedna ili dvije ocjene”.

Demantuje ga fotografija pedagoške dokumentacije, odnosno dnevnika do koje su Vijesti došle, a iz koje se jasno vidi da su jedinice iz svih sedam predmeta bile konstantne od početka godine.

Ministarstvo tražilo izjašnjenje, neće o mogućim posljedicama 

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da su od uprave škole zatražili izjašnjenje o ovom slučaju.

Nijesu odgovorili na pitanje šta će preduzeti ukoliko se dokaže da je isključivanje učenika iz procesa nastave na samom kraju školske godine, zbog neopravdanih izostanaka, bio alibi kako ne bi ponavljali godinu zbog negativnih ocjena.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ovo je vrh ledenog brega…
    Ovo je redovna pojava da za deset dana uspjeh bude dobar 😡
    Na birou rada na moje oci sluzbenica ironicno pita stranku sta ce da mu upise u polje obrazovanje,momak odgovara slobodni umjetnik sav umisljen 😡😨e takvi ce da preko veze nekom sefuju u divnoj Crnoj sve moze

  2. Ovo je vrlo diskutabilna tema! Kakvu poruku salje Nastavnicko vijece ove skole buducim generacijama? Umjesto da su vaspitne mjere s ciljem, one su postale besmislene! Dakle, ne morate dolaziti na nastavu, krste pravila ponašanja i kucnog reda, ne morate ni imati prelazne ocjene, ipak cete razred zavrsiti sa svojom generacijom, dobiti zaposlenje… A vi Lučaši, dobro se zapitajte!

    • Nastavnicko vijece je postupilo u skladu sa zakonom, znaci nije skola kriva vec onaj koji je izglasao takav zakon i implementirao ga u skolama. Da su se isti zalili, Ministarstvo bi uputilo notu upozorenja skoli!

  3. Kud plovi ovaj brod????Blago nama,dokle cemo dogurati ovako,a mom djetetu Nastavnicko vijece nije htjelo da pokloni jednu peticu,nego prolazi sa prosjekom 4,9!Takvu djecu ne nagradjuju,vec probleme u skili!!!! Totalno razocarenje u nase skolstvo!!!

  4. Ne mogu da verujem da nekome smeta sto su deca zavrsila razred.Zapita li se iko ko je fuksa sto je slikala dnevnik.Ljudi,to su deca.Ko stoji iza ovog krivicnog dela.Bolje ispitati ovaj prekrsaj koji je sraman.

  5. Po slici iz ,,Vijesti” vidi se da text tj clanak nije tacan. Jedinice , tacnije ni jedna, nijesu zakljucene! Druga stvar je sto zakon kaze da ucenik ima pravo do zadnjeg dana NASTAVNE( ne školske godine, opet greska iz Vijesti) da bude iskljucen iz skole. Zskon je takav kakav jeste i treba ga ispostovati, a je li ocajan, jeste!

Leave a Reply