Sve češće djeca idu na privatne časove, profesori kažu da je nepotrebno

Trend uzimanja privatnih časova kao pomoć u savladavanju školskog gradiva vrlo je česta pojava, ali je prosvjetni radnici opravdavaju samo ukoliko učenik ima poteškoće da savlada gradivo. Oni i napominju da je kvalitet znanja, ali i mogućnost da se ono na adekvatan način usvoji još imperativ formalnog sistema obrazovanja, i da uzimanje privatnih časova nije nešto što je neophodno.

Ipak, angažovanje dodatne nastave uz privatne časove stvara se, kako primjećuju, zbog sve češće nespremnosti djeteta da drži pažnju i na kvalitetan način prati časove redovne nastave.

“Da su pažnja, rad i zainteresovanost učenika u toku časova redovne nastave bolji, vjerovatno ne bi bilo potrebe da se drži jedan jedini čas privatno. Nijesam ni njen zagovornik, ni totalni protivnik, ali nedvosmisleno procjenjujući rad u školi, privatni časovi nijesu neophodni”, kazala je profesorica maternjeg jezika u Osnovnoj školi ,,Radojica Perović“ Mirka Živković za Pobjedu.

Roditelji su, kako ističe, inicijatori držanja privatnih časova, i to često iz nesposobnosti da realno sagledaju i procijene potencijale sopstvenog djeteta.

“Mnogi roditelji precijene svoju djecu, misle da oni mogu i treba da imaju određenu ocjenu, i onda posežu za časovima privatne nastave kako bi se došlo do željenog uspjeha. Takođe, ne može se ni zanemariti pritisak aktuelnog trenutka jer se očekuje da dijete upiše željenu srednju školu i fakultetski se obrazuje”, pojašnjava Živković.

Majka dvanaestogodišnje djevojice kaže da njenoj kćerki ne idu matematika i fizika, i da je djevojčica i pored vježbanja kod kuće dobijala trojke i poneku četvorku na kontrolnim, a da se situacija promijenila kada su u sedmom razredu angažovali privatnog profesora.

Ona navodi da je djevojčica tokom cijele godine išla na privatne časove, jednom sedmično iz matematike i jednom iz fizike i kaže da je rezultat očigledan – dvije petice na kraju godine.

“U potpunosti podržavam angažovanje privatnih profesora, iako cijena nije zanemarljiva – deset eura po času”, kaže majka djevojčice.

Druga sagovornica Pobjede je privatnog profesora angažovala da bi njen trinaestogodišnji sin imao prelaznu ocjenu iz matematike.

“Nijesmo znali što ćemo, jedinice na kontrolnim, meni kaže da ništa ne razumije i zato smo angažovali profesora da bi makar imao prelaznu ocjenu. Moj sin je vrlo lijen, ali uz vježbanje kod profesora sada će imati dvojku, iako vrlo teško odvajamo pare za ove časove”, kaže majka trinaestogodišnjeg dječaka.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nema nista lose u tome da djeca ,kada je to potreba ,uzimaju casove.Lose je sto ispada da u skolama nisu dovoljno posveceni,a roditelji imaju prevelika ocekivanja.U toku skolovanja,djeca moraju grijesiti.i nalaziti nacine za svoj uspjeh u skoli.Vecina djece koju poznajem ide na kurseve i dodatne casove iz 3i vise predmeta.Koje je njihovo realno znanje.?

  2. Vise je to stvar “prestiza”, da ne kazem snobizma . Mala pomoc roditelja, dodatna-dopunjska nastava organizovana u skolskoj ustanovi , dovoljno , osim u nekim ekstremnim situacijama…

  3. Interesuje me kako starijim generacijama nisu bili potrebni privatni časovi? Bilo im je dovoljno što čuju od profesora i pročitaju u knjigama pa je kasnije bilo dosta magistara i doktora. Sad je najlakše napisati na tablu i prvaci neka preslikavaju slova jer ih nisu učili da pišu. I naravno, zašto profesor ne bi učinio uslugu svom kolegi i poslao mu svoje djake na privatne časove?

  4. kao nastavnica vam kažem da su većinom ti časovi zaista nepotrebni, jer dijete treba da prati na času a ne da zvrlji unaokolo, da se aktivira a ne da priča sa drugarima, da radi domaće zadatke i potrudi se za ocjenu a ne da zadnji dan škole mole da im se poklone ne jedan nego i po tri-četiri boda koji im fale za uspjeh. Ja na primjer tokom svojih časova po milion puta ponovim neke stvari, odradimo zajedno puno vježbi, radim pripremu za pismeni po dva časa samo da bi bolje uradili, i bude onih koji predaju prazan list ne zato što nisu u stanju da nauče, nego što im je to na zadnjem mjestu na listi prioriteta-da sjednu i nauče. A da ne pričam o tome kako je vaspitanje pojedine djece na užasnom nivou, nepoštovanje nastavnika i ustanove. Al na kraju dođu roditelji sa suzama u očima kume i mole i izmišljaju kojeakve bolesti i razloge zašto cijele godine njihova djeca nisu prstom makla…

    • Istina….ima toga u svim pa i u nasoj skoli …Roditelji zaokupljeni drugim obavezama i sami cesto previde prioritete….misle sve ce rijesiti placenim casovima….Kod svog djeteta sam prepoznala blagi otpor prema engl.jeziku ,bez obzira na dobru ocjenu….Uz malo razgovora sa njim i sa nastavnicom ispostavilo se da je sjajan englez i bas ga je zavoljela…ima tu svega….Kad svi skupa uocimo problem i radimo na njemu rezultati ne izostaju…..

    • ne kažem, i sama sam morala da idem na časove matematike, jer nisam shvatala baš najbolje, morao je neko da mi objasni. Kad tako ima neki problem pa djetetu treba par časova to podrđžavam. Ali isto tako se drži dodatna i dopunska nastava u školi, ali rijetko kad neko dođe na te časove, sem kad treba popraviti jedinicu…

    • Potpuno razumljivo kad je to neophodno…no steta je kad roditelj dozvoli da dijete koje moze (a vecina djece moze) zapostavi skolu…. Moji su prisutni na svim dodatnim nastavama…to su zbilja dozivjeli kao nesto sto se podrazumijeva i zadovoljni su….Dosta drugara kod njih ide na te nastave….Mi smi imali srece sto su i uciteljice(rastanak s ovom iz cetvrtog nam je svima tesko pao) i nastavnica enleskog zbilja sjajne i prvenstveno dobri ljudi….Vjerujem da ce i u buduce biti tako sa ostalima u Dr.D.Ivanovic.Poz.za vas.

    • Lijepo ste to rekli,pa da ne ponavljam…samo kratko cu prenijet moje iskustvo (matematika,srednja skola)…ovo se odnosi samo na mali broj ucenika,ali dovoljno je iritantno…nemaju svesku,nece da pisu,ne slusaju,pricaju ili gledaju kroz prozor,domaci ne urade jer ne znaju o cemu se radi,ja organizujem dopunsku nastavu oni ne dodju;dam da urade prezentaciju ili pano,a oni plate nekog da im to odradi….kazu moras ih zainteresovati,pokusavam,pravim osmosmjerku,kviz,nista ne pomaze,mozda jedino da dubim na trepavice kao u cirkusu…izludjuju me cak I bolje ocjene,ako su odsutni nece da pogledaju u knjizi lijepo objasnjenu lekciju sa uradjenim primjerima,samo kazu nisam bio,mozete li mi ponovo objasniti…nije meni tesko objasniti jos jednom,nego zelim da vidim tu zelju I volju da se potrudis nesto sam da uradis,a ne sve na gotovo…nadam se da ste me razumjeli

    • Kad bi ovo bilo tacno svi bi bili odlikasi ili ponavljaci, ovo nije tacno . Iz svakog predmeta ima razlicitih oblasti pa i iz prirodnih nauka , tako da neke extra savladas , a neke mozda “samo” za cetvorku 😊. Ko to nema “rupa” u znanju ?! Svakako iz 4 moze prije na 5 nego da se tako lako “strmoglavi” djecje znanje do 1 😊

    • Милена Зечевић Мићић Nisam ja sporila ovaj segment, naravno da djeca i sa nizeg IQ upornoscu i usmjeravanjem mogu postici odlicne rezultate, ali sporim onaj dio gdje djeca ako su pripustila nesto i napravila “rupu” u znanju odose u ponavljace 😊. Svakako je usmjeravanje bitno , ali najbitnije je da dijete ozbiljno shvati i samostalno radi , danas roditelji djeci “sazvacu ” gradivo 😊 , pa kad odu na veci stepen skolovanja nema dobrih rezultata

    • Zaboravlja se jedna vazna stvar,zasto bi djeca morala imati 5iz svakog predmeta.Odakle tolika potreba za odlikasima.Djeca su opterećena sa uspjehom a ne sa znanjem.A trebalo bi da znanje bude primarno.Meni ocjene moje djece ne predstavljaju problem.Tacno znaju kada su zasluzili neku ocjenu.A ne govorim o odlicnom uspjehu.!😉

  5. Da, ima djece koja nijesu zainteresovana.
    Ali za skolu, pored roditelja, mnogo vise, djecu, treba da zainteresuju uciteljice i nastavnici. Oni su ti koji im prenose znanje, kulturu i pravila.
    A ja tu posvecenost i zainteresovanost prosvjetnih radnika da im djeca stvarno nauce nisam jos vidjela.Svi uglas pricaju da nije potrebna dodatna nastava, ali se niko od nastavnika ne zapita: ” Pa zasto ta djeca idu na dodatnu nastavu kad sam ja, vec, tako divan predavac?”
    Ne, kriva su djeca i roditelji. To je najlakse- kriviti drugoga.

    • Pa vi upravo to radite. Krivi su vam nastavnici! Šta treba, da dube na glavi da “zainteresuju” nečije razmaženo derište! Sve je više roditelja koji ne shvataju da njihovo dijete NEĆE da uči i da oni NE TREBAJU da mu navlače ocjene, bruka šta se radi od prvog osnovne.Teško nastavnicima sa takvim roditeljima!

  6. Da su profesori sposobni da nauče dijete kako treba ,roditelji ne bi imali potrebu da plaćaju casove!A ko bi bacao novac iz hira,jer danas se roditelji svega žrtvuju zarad dobra svoga djeteta

    • Nijesu oni nesposobni ,već prate plan i program ,koji se zbog obima mora “munjevito”brzo preći.Druga stvar je ,sto vecina djece i ne prati na časovima ,pa je i prosvetari izgube dobar dio časa umirujući ih …Mi roditelji smo razmazili svoju djecu ,servirajući im sve na tacni ,a sve iz najbolje namjere i zbog toga uvijek krivca tražimo u drugima .Ipak ,moramo biti realni i priznati i nase sopstvene propuste .

  7. U principu,gradivo je obimno,pa ukoliko dijete nema radne navike i kontinuitet u učenju ,bas tesko moze sve postići.Posebno je nezgodno za djecu do 6.razreda ,a koja su druga smjena u školi ;dođu kasno ,moraju uveče završiti domaći ,a ukoliko žele sve da postignu ujutru moraju rano ustati kako bi sve odradili za sledeci dan .Tu su i vanškolske aktivnosti ,koje su kod moje djece ,svedene na minimum ,upravo zbog nedostatka slobodnog vremena .
    Mada ,bez obzira na sve to,ne idu na privatne časove ,jer gradivo i nije toliko teško,koliko je “prenatrpano”.
    Kad se sjetim nasih skolskih dana ,niko se nikada nije spremao ,pa cak i recimo ,roditelji,koji nijesu znali strani jezik,djeci su prepustali da se sami snalaze i uče .Postojao je predčas i dopunska nastava ,bas kao i danas i zaista sam jedan od onih riditelja ,koji takodje smatra da su privatni časovi,zbilja bespotrebni.
    Na kraju -krajeva ,”mi”roditelji smo “prezauzeti” i mali broj se posveti djeci u pomaganju oko učenja .

    • Sve potpisujem.Tako je…zaista .Sve sam prosla sa mojima,drugu smjenu,hor poslije skole sa ćerkom a fudbal sa sinom.To je minimum aktivnosti a opet razlom za roditelja a i za dijete.Opet,iskustvo je pokazalo razlike kod djece Cerkica je jako vrijedna i uvijek je puno radila,pa je odlicna u skoli.Sa dr.strane sin je lijenstina,uvijek nalazio neki razlog da manje radi,pa je bio vrlodobar.Nisu sva djeca ista.Pozdrav Milice😉

  8. Ne treba generalizovati i sve ljude stavljati u isti kos. Kao i u svakoj drugoj profesiji ima ljudi koji su prvenstveno pedagozi i pomazu djeci da usvoje znanja, a ima i onih koji vole da stvore simpatije ili antipatije na osnovu svojih licnih kriterijuma. Ima djece koja nisu zainteresovana, ali ima i onih kojima jedan dodatni cas kod nekog posvecenog nastavnika razjasni sve detalje koje u skoli nisu mogli da se razrijese. U kontekstu placanja, bijedno su placeni, a od njih se mnogo ocekuje. Ne podrzavam da neko namjerno osteti dijete, a uopste im ne zamjeram ako svoje slobodno vrijeme koriste da dodatno zarade. Da su placeni kako treba uzivali bi u slobodnom vremenu, posveceni svom zivotu i nebi ih bilo briga za moju ili bilo ciju pricu. Jos jedna stvar, a to je da se mogu podijeliti na dvije grupe:oni koji pronalaze znanje kod djeteta i drugi koji pronalaze neznanje,pa se iskreno nadam da je ovih prvih vise. A roditelji koji na kraju mole za ocjene ne cine medvjedju uslugu nadtavniku nego svom djetetu!

  9. Mislim da se privatni casovi placaju iz dva razloga- ili nastavnik iz odredjenog predmeta ne umije bas najbolje djeci da prenese znanje ili dijete ima poteskoce sa usvajanjem gradiva iz odredjenog predmeta.Sve mi je to u smislu- ko voli, nek izvoli. Ja bas i ne volim ,pa za sada to uspjesno izbjegavamo, ali kome to odgovara- zasto da ne?

  10. To je sad moderno …roditelji nisu IN ako se ne pohvale da im djeca idu na privatne casove..i sad se pitam boze kako li smo mi samo skolu zavrsavali…ok je ako nekome stvarno treba ali ovo danas je postalo moda

  11. Ja pripadam onoj grupi roditelja koji se hvale da ne uzimaju privatne casove ali ono sto je istina je ako nastavnik ne objasni iz nekog razloga djeci kako treba djeca imaju potrebu da im neko drugi objasni pa sada da li ce to biti roditelj ili privatno otici na cas stvar je izbora .Vazno ih je nauciti za sta uce za ocjenu ili za znanje mislim da je tu veci problem

  12. Eva ne mogu nista da znaju briga ih skoro svaki dan nove lekcije ,i jednostavno ne mogu da zapamte .evo npr.dijete ponovo trazi da mu se objasni nastavnik ce odgovorit ,dje si ti bio sto nisi slusao shvatas .Mi taj problem nismo imali ako nesto nismo razumjeli nije bilo nastavniku tesko objasniti?

    • Isti problem i mi imamo ,kad pita da mu nesto nije jasno tako ga spusti da dijete vise nece ni da pita .i onda na engleski privatno matematiku i njemacki….to nije prestiz to je potreba jer mi radimo 8h kuvamo peglamo idemo u nabavku kupamo i sve sto jedan dan zene zahtjeva

  13. kao djete sam jos pre tridesetak godina isla na privatne casove iz hemije i matematike i pomoglo mi je. i svoje djete cu voditi privatno ako se ukaze potreba – nemam znanja licno joj pomoci ili se to adekvatno iz xy razloga ne resi u skoli. prestiz?!

  14. Nisu sva djeca ista a ni svi nastavnici,nekad je i nacin i pristup objasnjavanju drugaciji i moze neki nastavnik u skoli da se trudi i objasnjava ali da nekom djetetu “klikne” tek kad mu neko drugi na drugaciji nacin objasni isto gradivo.Djaka je u ucionici mnogo nemaju ni nastavnici vremena da im se posvete kako treba.I vrijeme je drugacije,mi roditelji radimo cesto po smjenama,mnogi i vikendom i praznicima,i pored najvece volje i zelje da sjednemo s djecom i pomognemo im cesto nema vremena za to zbog jer nam se rasporedi razilaze.Ako privatni casovi pomazu djetetu da bolje savlada gradivo i nauci nema nista lose u tome.

  15. Samo u skoli mozete nauciti da je tacna recenica “Someone is stealing a yellow new gold”😁😁😉 i da postoje two syllabus adjectives 😁😁😉. Casovi nisu potrebni.

  16. Ima jako puno djece sa slabom koncentracijom na časovima, ali moje dijete završava VII razred sa odličnim uspjehom i jedva trojkom iz matematike.
    Kad god bi pitala nastavnicu da joj nešto pojasni, dobila bi odgovor ALI KAKO TI NIJE JASNO, SAMO TEBI NIJE JASNO. Odlazila sam u školu i molila da dijete pohađa dopunsku nastavu. Međutim, nisu dozvolili uz obrazloženje da odličan učenik ne može da padne tako nisko i ide na dopunsku i sve se tako vrtjelo u krug.
    Nemam 10€ da izdvojim po času, sve i da hoću.😟

Leave a Reply