U Sloveniji povučen Plazma keks iz prodaje, u Crnoj Gori kažu da nema te serije

Plazma keks proizvođača Bambi u Sloveniji je povučen iz prodaje zbog utvrđenog prisustva akrilamida iznad dozvoljene količine, a nakon što su u ovoj državi počela da se primjenjuju strožija pravila. Nadležni u Crnoj Gori tvrde da ta serija nije uvezena na crnogorsko tržište.

Ministarstvo za poljoprivredu i Uprava za veterinu Slovenije upozorili su potrošače da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu. U redovnoj kontroli pronađeno je prisustvo akrilamida iznad dozvoljene količine.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije, kako je RSE rečeno u Vladi Srbije, ima informaciju o potezu slovenačkih nadležnih organa. Nezvanično im je rečeno da je riječ o primjeni novih propisa EU, da je u toku prelazni rok za njihovu primjenu, ali da je Slovenija odmah primijenila strožija pravila po kojima je u plazma keksu veći stepen akrilamida od dozvoljenog.

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore Biljana Blačević kazala je da na tržište Crne Gore nije uvezena niti stavljena na tržište ta serija za koju je u Sloveniji utvrđena neusaglašenost.

“Što se tiče kontrole Plazma keksa i ostalih proizvoda od proizvođača Bambi te su pošiljke pod stalnim nadzorom inspekcije. A poslednja provjera Plazma keksa je izvršena 29.05. 2018. godine i tom prilikom su laboratorijski provjereni svi zahtjevi bezbjednosti, uključujući: mikrobiološke kriterijume, kontaminente i sve druge supstance. Utvrđeno je da je proizvod potpuno bezbjedan”, rekla je ona za RSE.

Na sajtu beogradskog Centra za ispitivanje namirnica piše da se sadržaj akrilamida u hrani prati od 2002. godine, kada je u Švedskoj utvrđen njegov visok sadržaj u pečenoj i prženoj hrani. Od 1994. godine stavljen je na popis potencijalno kancerogenih materija Međunarodnog centra za istraživanje kancera (IARC) Svetske zdravstvene organizacije. U Srbiji nije utvrđen dozvoljeni nivo ove supstance.

RSE je zatražila informacije iz Vlade Srbije, požarevačke kompanije Bambi i slovenačkog uvoznika plazma keksa, kompanije Fructal koje do ovog trenutka nijesu dobili.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. nije plazma sto je nekada bila…Bambi nece da stavi oznaku na kutiju da proizvod nije GMO,a koristi sojino brasno????Akrilamid je toksicna materija koja nastaje pri sagorevanju tijesta,dakle,prepekli su jadnu plazmu.a potencijalno je i kancerogen

  2. Katastrofa! Svako jutro sestogodisnji sin je jede uz caj par kom i devetomjesecna beba glodje ! Osjecam se grozno jer mozda su oni i tu plazmu jeli!! Uzas nikad vise je kupiti necu. Treba da gatamo jel da prosla kontrolu ili ne. Uzas!

  3. Znate sta, pravo da vam kazem, nista nije ispravno sta god da kupite! Ako neko tvrdi za sargarepu iz zemlje da je zdrava da je djete gricka, a oni 14 raznih pesticida se prska oko nje po vocu i povrcu. Kisa , vjetar, zivotinje, insekti, sve se raznosi i sve je u istoj mjeri zagadjeno kilometrima oko nas. Tako da neki sastojak plazme, neka je zdravo samo….

Leave a Reply