Umjetnici iz 29 država na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu

Foto: PR Centar

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), koji će biti održan od 1. do 12. jula, okupiće učesnike iz 29 država, a u toku manifestacije planirano je 79 programa, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Direktor KFPD, Petar Pejakovićrekao je da postoji veliko interesovanje za 26. izdanje festivala u smislu, kako je pojasnio, prijava pozorišta iz cijelog svijeta koji žele da igraju svoje predstave u Kotoru.

„Tako smo imali preko 200 različitih prijava. Imamo odličnu saradnju sa pozorišnim festivalima u regionu, tako da zajedničkim naporima dovodimo predstave iz čitavog svijeta“, kazao je Pejaković.

Prema njegovim riječima, zbog interesovanja koje je postojalo iz velikog broja stranih zemalja ovogodišnji slogan festivala je Put oko svijeta.

„Činjenica da će nam se predstaviti umjetnici iz 29 zemalja je nešto što je, i za mnogo veće države, imponzantna stvar. Predstaviće nam se pozorišta od Japana, Kine, Irana, Indonezije pa sve do Čilea, Kolumbije. Posebno je važno što će djeca imati priliku da upoznaju toliko različite kulture i zemlje“, istakao je Pejaković.

On je najavio da će ove godine biti odigrano 18 predstava u pozorišnom programu.

„Imamo dosta jaku regionalnu selekciju. Tu su tradicionalno pozorišta koja su godinama bila zajednički imenitelj festivala i to Pozorište Boško Buha za predstavom Pepeljuga, Pozorište Duško Radović sa predstavom Knjiga o džungli, Pozorište Trešnja iz Zagreba sa predstavom Snježna kraljica, Pozorište iz Ljubljane sa predstavom Džumbus“, naveo je Pejaković.

U toku festivala biće odigrane predstave koje su napisali Čehov, Šekspir, Ezop, Braća Grim, Andersen, Kipling.

„Imaćemo i predstavu za najmanji uzrast iz Njemačke. Dolazi nam veoma zanimljiva koprodukcija – Iran i Italija, koja govori o izbjegličkim krizama, toleranciji, različitosti. Na festivalu ćemo izvesti i naše stare produkcije koje smo radili sa našim partnerima, festivalima iz Pančeva i Subotice“, kazao je Pejaković.

On je ocijenio da je program festivala najbogatiji do sada, i da će svakodnevno biti igrane predstave na Ljetnjoj pozorinici i u Kulturnom centru „Nikola Đurković“.

PR Festivala, Marija Backović, kazala je da će, osim pozorišnog programa, ove godine biti održani i ostali segmenti festivala.

„Jedan od tih segmenata je Scena za mlade. To je prostor koji KFPD otvara mladim ljudima, kao jednoj zanemarenoj kategoriji u posljednje vrijeme, kojima se malo bave, ne samo ljudi iz oblasti umjetnosti, nego i prosvjetni radnici. Zaboravljamo na mlade kad su u periodu između djetinjstva i odraslog doba, kad im je potrebna velika podrška za njihovo izražavanje“, navela je Backović.

U okviru Scene za mlade, od 27. do 30. juna biće odigrano osam predstava iz šest država u Kulturnom centru „Nikola Đurković“.

„U pitanju su mladi od 15 do 25 godina. Oni će boraviti tih dana u Kotoru i imaće priliku da gledaju jedni druge, da razmjenjuju iskustva, da razgovaraju o predstavama i da imaju lijepa druženja“, navela je Backović.

Govoreći o Književnom programu, ona je kazala da su ove godine planirana četiri programa.

„Predstavićemo dva domaća autora – Natašu Nelević i Dejana Đonovića, i dva autora iz Srbije – Jasminku Petrović i Uroša Petrovića“, precizirala je Backović.

Muzički program, kako je kazala, KFPD tradicionalno organizuje u saradnji sa Festivalom gudača.

„Ove godine ćemo imati osam programa. Kada je u pitanju dječje scensko stvaralaštvo imaćemo 15 programa“, navela je Backović.

Kako je istakla, jedan od najznačajnijih segmenata programa su Edukativni programi.

„Ove godine imamo devet edukativno-teorijskih programa, od čega su dvije radionice namijenjene roditeljima. U pitanju su psihološke radionice, koje su od izuzetnog značaja i veoma su posjećene“, rekla je Backović.

Kotorski festival je, kako je saopštila, prepoznat po velikom broju volontera.

„Svake godine imamo gotovo 100 volontera. U pitanju su djeca od šest godina pa na više. Konkurs za volontere je otvoren 1. juna i trajaće do 8.juna. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem sajta KFPD“, rekla je Backović.

Prijave za radionice će, kako je najavila, ubrzo biti otvorene.

„Broj učesnika u radionicama je ograničen. Radionice su besplatne“, pojasnila je Backović.

KFPD će biti održan uz podršku Opštine Kotor, u koprodukciji sa Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, a zlatni sponzor festivala je Turistička organizacija Kotor.

Izvor: PR Centar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply