Još dvije osnovne škole dobile dobile svoju baštu

Bašta u OŠ Sutjeska (Foto: Vijesti/Milica Đurović)

Osnovne škole Sutjeska iz Podgorice i “Vuko Jovović” iz Danilovgrada dobile su školske bašte, gdje će učenici moći da sade voće i povrće, ali i da prate kako se biljke razvijaju.

Nakon četiri mjeseca radionica i aktivnosti, prije nekoliko dana je pripremljena bašta u dvorištu OŠ Sutjeska, a volonteri NVO Eco Logic, kao i zaposleni sa đacima će je urediti i posaditi rasad.

Bašte su u ove dvije škole formirane u okviru projekta Škola i grad (School4 City) Obrazovanje o konceptu održivih gradova u crnogorskim školama.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Zavodom za školstvo i uz podršku NVO Expeditio.

Školska bašta već nekoliko godina postoji u okviru OŠ „Dr Dragiša Ivanović“ na Zlatici, gdje djeca rade i uživaju u plodovima svoga rada i to se pokazalo kao pun pogodak.

U bašti je organizovano mnogo radionica, kako za đake ove škole, tako i za one iz drugih škola, a pokazalo se da mališani uživaju da rade sa zelenilom.

Pomenuta bašta je projekat baštenske inicijative Bašta Ekologika, nastavnika OŠ “Dr Dragiša Ivanović”, kao i đaka i roditelja, uz podršku Fondacije Petrović Njegoš.

Školska bašta predstavlja svojevrsnu učionicu na otvorenom, u kojoj djeca imaju priliku da prvo teorijski, a potom i praktično, saznaju kako funkcioništu biljke, od momenta kada se posiju, do trenutka kada na njima rastu plodovi.

Cilj projekta je i da djeci ukaže na značaj zelenih površina, naročito onih u gradovima i potrebi njihovog razvijanja i brige o njima.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply