Danas sprovedeno eksterno testiranje učenika VI razreda

Učenici VI razreda iz 100 odabranih osnovnih škola u Crnoj Gori polagali su danas u podne test znanja, a za razliku od prethodnih godina, testiranje neće uticati na završnu ocjenu i opšti uspjeh učenika.

Reforme u obrazovnom sistemu nameću potrebu za sistematsko praćenje obrazovnih postignuća, ističu iz Ispitnog centra koji je i zadužen za eksternu provjeru znanja.

“Učenici koji završavaju drugi obrazovni ciklus, radiće test sastavljen od pitanja iz odabranih poglavlja iz prirodnih i društvenih nauka: prirode, poznavanja društva, istorije i biologije”, saopštavaju iz OŠ „Orjenski bataljon“.

Kako pojašnjavaju iz Ispitnog centra, predviđeno testiranje nema za cilj vrednovanje individualnog rada učenika i nastavnika, niti će se na osnovu dobijenih rezultata praviti poređenja među školama, a neće biti javnog publikovanja podataka kojima se može identifikovati bilo koji učenik, nastavnik ili škola.

Testiranje daje pouzdane podatke o predmetnom kurikulumu, njegovoj prilagođenosti učenicima određenog uzrasta i ključnim faktorima koji utiču na postignuće učenika.

Izvor: Radio Herceg Novi

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply