Novi slučaj nasilja u školi: Roditelj braneći sina udario druga iz odjeljenja?

Nikšićanin Novo Vemić tvrdi da je njegov sin, učenik osmog razreda škole “Mileva Lajović Lalatović” pretrpio verbalno i fizičko nasilje od R.R., roditelja školskog druga njegovog djeteta.

Incident se dogodio u ponedjeljak, 23. aprila, na hodniku škole, a Vemić je slučaj prijavio policiji. Obratio se i školi i Ministarstvu prosvjete.

“Od njih tražim odgovor samo na jedno pitanje – da li moje dijete ubuduće može bezbjedno dolaziti u školu. Neshvatljivo je da se nešto slično može dogoditi u bilo kojoj školi u Crnoj Gori. Takođe je neshvatljivo da se nešto slično može desiti pored svih zaposlenih”, kazao je Vemić.

On je rekao da ga je o incidentu obavijestio razredni starješina.

“Razredni me je prvo nazvao da mi kaže da je došao otac školskog druga moga sina zbog nekog problema koji je bio u subotu. Pitao sam da li je hitno i mogu li da dođem sjutradan, pošto sam na poslu, a da mi porukom pošalje broj telefona tog roditelja da ga pozovem, jer mi sin nije rekao da se u subotu nešto desilo… Ako je moj sin zgriješio da se izvinim i tom čovjeku i njegovom djetetu”.

Nakon tog poziva, petnaestak minuta kasnije, razredni ga je, tvrdi, ponovo pozvao da mu kaže da je R.R. udario njegovog sina i da je on “makao ruke sa njega”.

“Bio sam šokiran. Odmah sam otišao u školu gdje me sačekao razredni i kazao mi da je moj sin kod pedagogice koja mu je dala da piše izjavu. Dijete koje je udarano, pod stresom, treba da piše izjavu šta se desilo. Rekla je da je ovo slučaj za policiju”, istakao je. Vemić je rekao da su izjavu u policiji dali on, sin i razredni starješina. Kazao je da mu je “krivo što je razredni starješina promijenio iskaz, rekavši da je vidio kako R.R drži njegovog sina za ruku.

“Nije kazao da je makao ruke sa njega i da ih je razdvojio. U utorak sam otišao kod direktorice i u pisanoj formi joj donio šta se desilo na odmoru i da nijesu ništa preduzeli. Ona mi je rekla da je za incident saznala tog jutra. Još mi je rekla da sam i ja, nakon što sam se prijavio dežurnim učenicima, mogao bilo koje dijete da išamaram. Ostao sam bez teksta i pitao da li je škola bezbjedna”, tvrdi Vemić.

Direktorica škole Vera Božović kazala je da su uradili sve što je zakonom predviđeno u slučaju pojave nasilja u školi.

“Nakon ovog nemilog događaja, koji nijesmo mogli predvidjeti, odjeljenjski starješina pozvao je roditelja učenika R.V. dok je pedagog slučaj prijavio policiji. Prvu reakciju imala je škola, a ne roditelj učenika R. V. što pokazuje da se ne može govoriti o neažurnosti i prikrivanju”, istakla je Božović.

Incident, navodno zbog koga je R.R. udario Vemićevog sina, dogodio se u subotu, 21. aprila, koja je bila radna.

“U odjeljenju je bilo pet učenika, četiri dječaka i jedna djevojčica, pa im je nastavnica koja je pripravnica kazala da neće ništa raditi već da slobodno pričaju. Dvojica dječaka su malo grublje zadirkivala sina R.R a moj sin se smijao tim šalama. To će ova dvojica dječaka potvrditi i u policiji”, kazao je Vemić.

On je rekao da je odjeljenje njegovog sina “najgore po disciplini u školi” i da je pedagogica predložila da svakog dana bude po jedan roditelj prisutan.

“U ponedjeljak je to bila majka dječaka čiji otac je udario mog sina. Do četvrtog časa ona se nije požalila ni direktorici, ni razrednom, ni pedagogici, da je neko u subotu zadirkivao njenog sina, da bi poslije četvrtog časa došao njen muž i prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na mog sina. Prijetio mu je da mu je ovo zadnja opomena i da će mu u kuću doći”.

Vemić je od škole i Ministarstva prosvjete zatražio da ga u pisanoj formi obavijeste šta su preuzeli. Sa R.R. se nije susreo i kaže da to ne želi.

“Ako smatra da je nešto bilo u subotu trebalo je to da prijavi školi ili meni, a ne da se nasilnički ponaša. Ako svi pričaju o nasilju nad djecom da vidimo šta će ovoga puta da urade”, zaključuje Vemić.

Božović: Ne očekujemo da roditelji ugroze učenike

Direktorica Vera Božović kazala je da su dokumenta skenirana i data na uvid ministru Damiru Šehoviću. “Niko ne može očekivati da roditelji učenika ulaze u školu da bi ih ičim ugrozili i da neće poštovati školu kao vaspitno-obrazovnu instituciju, ali i drugu kuću njihove djece… Kolektiv škole najoštrije osuđuje svaki vid nasilnog ponašanja u nadi da se sličan incident neće ponoviti, jer ne postoje problemi koji se ne mogu prevazići ako svi radimo zajedno, a na dobrobit djece”, zaključila je Božović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Pogrešna i loša praksa osnovnih škola da šalju nastavnike pripravnike da drže nastavu umjesto odsutnih nastavnika drugih predmeta.. pripravnici su odreda nedovoljno informisani i obučeni za rad, pa su incidenti neminovni. Pored problema lošeg vaspitanja, ova loša praksa loša je i po đake i po buduće nastavnike.

    • Nazalost kod nas nastavnici pripravnici sluze samo kao besplatna radna snaga,da popunjavaju rupe kad je koji nastavnik odsutan.to je sve samo ne strucno osposobljavanje.pa mozete misliti sta se tek radi kod privatnika kad nam je tako u resoru min.prosvjete.

Leave a Reply