U Centru za autizam zdravstvene usluge za djecu različitih uzrasta i problema

Centar za autizam, razvojne smetnje i adolescentnu psihijatriju, za koji se očekuje da će početi da radi do kraja marta, zbrinjavaće djecu različitih uzrasta i sa različitim vrstama problema, i pružati im u zavisnosti od njihovih potreba i druge zdravstvene usluge.

Pripreme za otvaranje Centra za autizam su u završnoj fazi.

Kako je navela direktorica Direktorat za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravlja, Vesna Miranović pregledi će se pri prvom dolasku u Centar zakazivati elektronskim putem, a djeca će dobijati višekratne upute, pa će se dalje intervencije u istoj oblasti djelovanja zakazivati interno, dakle bez ponovnog odlaska izabranom ljekaru.

Kada su u pitanju servisi koje će Centar imati, za početak, jednom sedmično biće angažovan dječiji neurolog (EEG, EMNG), a djeci će jedan specijalista fizikalne medicine i šest fizioterapeuta pružati usluge fizikalne terapije, kao i ostali medicinski servisi za koje roditelji budu pokazali interesovanje. Međutim, ono to je problem je, kako dodaje Miranović, nedostatak dječijeg psihijatra odlaskom dr Ćulafića iz Razvojnog savjetovališta KCCG, koji je prekinuo svoj angažman.

“Problem nedostatka dječijeg psihijatra odlaskom dr Ćulafića, koji je imao zakonsku obavezu da bude radno angažovan u dužini trajanja edukacije 4 godine, a od toga ispunio samo jednu godinu, je sve pogodila i djecu i menadžment Kliničkog centra. Uz nadu da će se dr Ćulafić ipak vratiti do oktobra mjeseca, jer se radi o izvanrednom ljekaru i čovjeku, nastavljamo sa iznalaženjem mogućih kadrovskih rješenja,” kazala je Miranović.

Najavila je da će angažovati dječije psihijatre sa Instituta za mentalno zdravlje da tokom vikenda pružaju zdravstvene servise u okviru Centra. Miranović smatra da će uz angažman dr Zorice Barac jednom sedmično i povremene dolaske tri specijalizanta Kliničkog centra koji se trenutno nalaze na edukaciji u Beogradu problem biti riješen.

Oprema koja se već nalazi u prostoru omogućiće i medicinsku rehabilitaciju djece sa usporenim psihomotornim razvojem, a kao i pružanja usluga iz oblasti adolescentne psihijatrije.

Osim nedostatka dijela kancelarijskog namještaja, trenutni nedostaje još 5 kancelarijskih stolova, 5 fijokara, 5 kompjutera, jedan mrežni štampač, i didaktičke opreme za rad psihologa, za koju se čeka isporuka”. U toku su i određena administrativna uređenja sistema za koje su procijenili da predstavljaju neophodni preduslov za nesmetan rad medicinskih saradnika.

Već godinama medicinski saradnici psiholozi, defektolozi, fizioterapeuti, nemaju svoje radne naloge, pa se njihov rad ne prikazuje kroz informacioni sistem. Zato je Ministarstvo zdravlja napravilo popis svih medicinskih saradnika u Crnoj Gori i u toku je odobrenje identifikacionog broja (ID) za sve njih, što će rezultirati izradom pečata i mogućnosti da ih izabrani ljekar sa primarnog nivoa vidi pri elektronskom zakazivanju pregleda.

Miranovi je pojasnila da, kada je u pitanju isključivo autizam, kompleksna priroda poremećaja uslovljava multisektorski pristup imajući u vidu činjenicu da se problem nastavlja kroz različite periode dječijeg odrastanja period malog djeteta, predškolski, školski. Dodala je da svaki od njih traži specifičan pristup i angažman profesionalaca različitog profila u različitim oblastima sektorskog djelovanja kao što su zdravstvo, prosvjeta, rad i socijalno staranje.

Kako kaže, u želji da se problem riješi što prije Ministarstvu zdravlja pripala je nezahvalna zakonska obaveza da sve aktivnosti iz različitih oblasti osmisli, objedini i učini dostupnim korisnicima. To ne znači da će Ministarstvo obavljati sve aktivnosti već da je kooridnator.

“Takva vrsta angažmana Ministarstva zdravlja već daje rezultate, te smo od Ministarstva rada i socijalnog staranja dobili odličan prostor i dio savremene opreme. Na putu smo da sa Ministarstvom prosvjete ostvarimo saradnju koja će rezultirati uzrasnom podjelom djece u skladu sa njihovim potrebama”, kazala je ona dodajući da će Ministarstvo zdravlja, iz nadležnosti svog resora u okviru Centra za autizam, sprovoditi ranu dijagnostiku i ranu intervenciju poremećaja iz autističnog spektra u periodu koji je od najvećeg značaja i sa najviše efekata do pete godine života.

Najavila je edukaciju stručnog kadra, a prva grupa od devet novoprimljenih psihologa i defektologa različitih usmjerenja kreće na edukaciju u Sarajevo u ponedjeljak, 19. marta, potom će obezbijediti obuku za kadar Centra 1. jun i Resursnog centra Podgorica pod istim uslovima i na isti način će se efekti primjenjenih intervencija moći objektivno sagledavati. Ona je dodala da će nakon njihove obuke, preraspodjele djece, formiranja registra, moći da planiraju koliko obučenih profesionalaca nedostaje.

Ministarstvo zdravlja planira i da u toku naredne godine formira po jedan tim obučenih profesionalaca na sjeveru Crne Gore, jugu i u Nikšiću, dok bi treća godina implementacije projekta uvela u mrežu još po jedan tim na sjeveru i jugu, te da će dalje širenje mreže će biti isključivo prema broju djece i njihovim potrebama.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Jednom sedmicno na tretmane????,Sta ja imam od toga???? Bruka i sramota. I ovde jedva dva puta mjesecno dobijemo. Zasto se ne napravi Indtitut tipa kao sto je Lipovica gdje ce djeca dobiti makar dvonedeljni tretman i biti smjestena u istom za vrijeme tretmana. Ima roditelja koji rade i koji nece moci da putuju na tretmane ovako bi se olaksalo svima. Ok otvorice Centar ali kako ce to funkcionisati zaista ne znam. Jer ja kao majka nemam namjeru da svaki dan putujem na tretmane to je jako naporno. Radije cu platiti privatno u svom gradu. Ne znam ja ovde ne vidim nista dobro, al ajde mozda se opet nesto promjeni.

Leave a Reply