SIDS uzrok smrti djevojčice, Ministarstvo tvrdi da nije odgovorno

Uzrok smrti dvogodišnje djevojčice J.B. sa sigurnošću se ne može ustanoviti, ali se sa velikom vjerovatnoćom može zaključiti da se radilo o prirodnoj smrti po tipu tzv. Sindroma naprasne smrti odojčadi, saopšteno je iz Višeg državnog tužilaštva.

“Na osnovu analiza i podataka, kod pokojne J.B.nije ustanovljena šećerna bolest”, saopštila je rukovoditeljka Vesna Jovićević.

Dodala je da je obdukcionim nalazom ustanovljeno da je dijete srednje uhranjeno, i da nije umrlo od neuhranjenosti-pothranjenosti.

Iz Višeg državnog tužilaštva je saopšteno da podatke obdukcionog zapisnika iznose zbog interesovanja javnosti za slučaj.

Majka djevojčice Marijana Bogavac povremeno je primala socijalnu pomoć, a informaciju o teškom socijalnom stanju te porodice objavila je NVO Banka hrane. Iz te organizacije je nakon smrti djeteta saopšteno da je bolovala od dijabetesa i da je često bila gladna.

Bogavac je demantovala da je dijete bolovalo od te bolesti i tvrdila je da je bila najushranjenije dijete koje zna. Od dana kada je objavljena informacija da je dijete umrlo dio nevladinih organizacija, civilnih aktivnista i medija iznosio je različite detalje o porodici.

Iz Agencije za elektronske medije i Ministarstva rada i socialnog staranja je prije dva dana medijima skrenuta pažnja da vode računa o iznošenju podataka iz porodičnog života, posebno onih koji se tiču djece.

Dio nevladinih organizacija pokrenuo je peticiju za smjenu ministra rada i socijalnog staranja zbog toga jer smatraju da je odgovaran za stanje u kojem se porodica nalazila i gladi djeteta. Vlada Crne Gore je konstatovala, kako je danas saopšteno, da u slučaju smrti dvogodišnje djevojčice iz Podgorice ne postoji ni subjektivna ni objektivna odgovornost ministra Kemala Purišića i Ministarstva rada i socijalnog staranja,

Kako je saopšteno na vanrednoj konferenciji za novinare, na jučerašnjoj sjednici Vlade ocijenjeno je da je taj slučaj politizovan, i da su se slične informacije i ranije pojavljivale pred izbore.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da bi nakon istrage mogao biti pokrenut disciplinski postupak protiv direktorice Centra za socijalni rad u Podgorici

Nalaz inspekcije pokazao je da odobreno rješenje o dodjeli jednokratne pomoći porodici Bogavac nikada nije uručeno.

Purišić je kazao da je zbog tog postupka Stijepovićeva već pokrenula disciplinske postupke, dok je inspekcija pokrenula prekršajni postupak protiv nje i Centra na čijem je čelu.

Purišić je kazao da je pozitivno odgovoreno na svaki zahtjev koji je zvanično podnijela Bogavac i da je taj resor učinio sve za tu porodicu koliko se moglo u zvaničnoj proceduri.

 

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. A tako i treba,vec se priprema peticija od strane samohranih majki,koje em sto su samohrane one su uz to majke djece sa posebnim potrebama od najmanje dvoje u porodici, a razlog je sto im se ukinuo MOP jer se smatra drugim prihodom pored naknade za invalidninu.Sramnooo!!! Centar za socijalni rad pravi katastrofalne greske! !

Leave a Reply