Roditelji traže odgovornost zbog nezgode

Foto: Kombi

Dio roditelja đaka koji su bila u školskom kombiju koji se u ponedjeljak prevrnuo u blizini Bijelog Polja tvrdi da je djeci ugrožena bezbjednost, da je pretrpanim kombijem upravljao nesavjestan vozač, i da je u saobraćajnoj nezgodi izostala pravovremena reakcija.

Zbog prevrtanja školskog autobusa punog djece pokrenuta je lavina optužbi i zamjerki na račun vozača Rifata Adrovića i direktor Osnovne škole „Milovan Đalovića“ u Sušici Hidajet Mekića.

Školski kombi prepun djece prevrnuo se zbog poledice na seoskom putu u mjestu Sušica. Nezgoda, u kojoj na sreću nije bilo povrijeđenih đaka dovela je do negodovanja roditelja i optužbi da seoske škole u bjelopoljskom kraju nemaju dovoljno kapaciteta za prevoz učenika.

Ministarstvo prosvjete su saopštili da ta institucija ne organizuje prevoz đaka.

“Sa druge strane, u konkretnom slučaju u Bijelom Polju više nije riječ o operativnim poslovima organizacije prevoza već bezbjednosti djece, te smo zatražili hitno izjašnjenje uprave škole, nakon čega ćemo se odrediti prema istom”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Vozač školskog kombija pojasnio je da je, zbog poledice na putu, izgubio kontrolu nad volanom i odbacio navode nekih roditelja da nije imao zimsku opremu. Priznaje da je broj djece koju je prevozio bio duplo veći, te da je umjesto 15, koliko je zakonom propisano, bilo više od 30 đaka, ali da se našao u nebranom grožđu zbog razuđenog terena.

Udruženje Roditelji pisalo je danas Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i tražilo da pokrene izviđaj kako bi se utvrdilo da li ima odgovorosti pojedinaca u ovom događaju. Iz Osnovnog državnog tuđilaštva nam je saopšteno da je dežurni tužilac izašao na lice mjesta čim je saznao za događaj i da je uz učešće vještaka saobraćajne struke i patrole saobraćajne policije Centra bezbjednosti Bijelo Polje izvršio uviđaj.

“U momentu nezgode u kobi vozilu se nalazilo 15 đaka, od kojih je sedmoro zadobilo tjelesne porede”, piše u odgovoru državnog tužioca Denisa Zvka.

Na pitanje da li je toliko djece bilo kada je tužilac došao na lice mjesta i na koji način će se odnijeti prema navodima roditelja da je djece bilo duplo više nego što u prevoznom sredstvu ima mjesta, on je pojasnio da će u narednom periodu u toku izviđaja provjeriti sve navode.

Jedno od pitanja koje postavlja u ovom slučaju je da li je uprava škole htjela da prikrije incident? Sa te adrese RTCG dobila je objašnjenje da nijesu htjeli da dižu paniku nakon saznanja da su djeca iz kombija izašla neozlijeđena.

Direktor škole Hidajet Mekić kaže da je svojim vozilom prevezao dijete sa posebnim potrebama i još nekoliko đaka. U pomoć mu je, kako je dodao, pritekao i jedan od roditelja koji se zatekao na putu. On kaže da razumije brigu roditelja, ali ne i optužbe na njegov račun. Doživljava ih kao obračun nekolicine sa upravom škole.

Događaj u Sušici potvrdio je da seoske škole nemaju kapacitet za prevoz đaka. O tome će roditelji razgovarati sa predstavnicima lokalne uprave i tražiti da im pomogne u rješavanju tog problema. S druge strane uprava škole već se obraćala Opštini zahtjevom za nasipanje puta i sanaciju kritičnih dionica. U međuvremenu, nadležni organi utvrdiće da li je bilo propusta i nepravilnosti koji su doveli do saobraćajne nezgode.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply