Pravna agonija i za roditelje i za sud se nastavlja

Sudski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu uradiće još jedno vještačenje o uzroku trovanja djece u Čanju, prilikom boravka u okviru Škole u prirodi 2011. godine – odlučio je danas sudija podgoričkog Osnovnog suda Simo Rašović prihvatajući predlog advokata Vladana Bojića, u ponovljenom postupku po tužbi roditelja djece protiv države, škole, vlasnika vile “Lara” Vasilija Gvozdenovića i njegove firme Kompani.

Predlog za novo vještačenje je prihvaćen nakon što su ranije urađena dva vještačenja sa suprotnim stavovima vještaka.

Vještak infektolog Bogdanka Andrić je ranije zaključila da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode, dok iz vještačenja Odbora iz Novog Sada proizlazi da bakterije iz vode nijesu mogle izazvati trovanje djece.

Sudija je prihvatio i predlog Bojića, da se pribave spisi prekršajnog suda u kojima se, kako je istakao advokat nalaze i nalazi briseva sa ruku zaposlenih i daske za salatu, koji su bili neispravni.

Bojić je ocijenio da su i prekršajni i krivični postupak protiv Gvozdenovića na čudan način okončani, i to iz procesnih razloga, ali da je i u tim postupcima u suštini utvrđeno da su uzročnici trovanja i voda i hrana.

“Pravna agonija i za sud i za roditelje se nažalost nastavlja”, zaključio je advokat.

Punomoćnik Gvozdenovića advokat Janko Đurđić je tražio da se u odnosu na Gvodenovića prekine i parnični postupak obzirom da je pravosnažnom krivičnom presudom oslobođen optužbi.
On je naveo i da su spornog dana u vili bila i djeca iz druge škole, pa se nijesu otrovala, te da je moguće da su djeca zaražena virusom.

Oko 30 roditelja koji su došli na jučerašnje suđenje veoma je burno reagovala na ove navode advokata, vičući iz publike da to nije tačno, da je sve bilo prljavo i da treba da ga bude sramota.

Tužbu je prije šest godina pokrenuo 101 roditelj učenika i tražili su oko pola miliona eura za naknadu materijalne i nematerijalne štete.

Nakon trogodišnjeg procesa, država i firma Kompani u okviru koje posluje vila Lara, obavezane su da djeci isplate 200.000 eura. Ta presuda je ukinuta.

Gvozdenović je, u međuvremenu, oslobođen optužbi za za trovanje djece zbog zastare krivičnog gonjenja.

Viši sud u Podgorici je preinačio presudu barskog Osnovnog suda, pred kojom je on uslovno osuđen.

Za razliku od prethodnog puta, kada je upravo Viši sud rekao da do zastare nije došlo jer se radi o maloljetnicima, ovog puta isti sud drugačije tumači zakon, pa je odlučio da je postupak ipak zastario.

Gvozdenoviću se sudilo za proizvodnju i stavljanje u promet škodljive životne namirnice, jer je, prema optužnom predlogu, u maju 2011. godine stavio u promet neispravnu vodu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply