Sarajevo zabranjuje čips, slatkiše i gazirana pića u školama

U školama Kantona Sarajevo uskoro će biti zabranjeni čips, gazirana pića i slatkiši, a novi Pravilnik o ishrane djece u predškolskim i školskim ustanovama zabranjuje prodaju nezdrave hrane.

Prema novom Pravilniku o ishrani u osnovnim, srednjim školama, predškolskim i specijalizovanim ustanovama iz svih škola na prostoru Kantona Sarajevo biće izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a biće zabranjena i prodaja nezdrave hrane pomfrita i čipsa.

Krofne, paštete, viršle i kobasice na školskom jelovniku biće dva puta mesečno, a voće će biti svakodnevno obavezni dio ishrane.

Kao rezultat istraživanja koje je pokazalo kako svaki treći srednjoškolac u Kantonu Sarajevo ima prekomjernu težinu kantonalno Ministarstvo obrazovanja donjelo je Pravilnik o ishrani djece u školama koji podstiće zdravu hranu u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima učenici provode veći dio dana.

Pravilnik će se primjenjivati u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, specijalizovanim ustanovama, a cilj je da se razviju pravilne prehrambene navike kod djece i sprječavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolisana ponuda zdrave hrane i pića i da se deci čije zdravstveno stanje zahtjeva posebnu ishranu to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svježih namirnica nutritivno prilagođenih psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika.

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno svježe voće: jabuka, kruška, kajsija, breskva, šljiva, banana, mandarina ili narandža.

Prednost se daje pecivima izrađenim od integralnog, heljdinog i raženog brašna, uz dodatak sjemenki i svježeg sira, mliječnih namaza, polutvrdih sireva, a što ujedno i podstiče kupovini domaćih mliječnih proizvoda.

Pekarski i poslastičarski proizvodi, krofne, paštetice od lisnatog tijesta, čokoladni, mesni i krem namazi, paštete, viršle, kobasice i slično na školskom jelovniku moći će se naći sano dva puta mjesečno, dok će prodaja svih vrsta čipsa i pomfrit biti zabranjeni u vrtićima i školama kao i prodaja gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih industrijskih sokova.

Pravilnik zabranjuje i automate koji prodaju ove proizvode.

Škole će biti obavezne i da kontinuirano podučavaju nastavno osoblje, roditelje i djecu o pravilnim prehrambenim navikama.

Za nabavku namirnica, njihovu pripremu i podjelu obroka zadužene su škole, s tim da sve ove aktivnosti mogu prenijeti i na drugog subjekta u poslovanju s hranom koje je registrovano za tu vrstu djelatnosti, prenosi klix.ba.

Cijenu školske ishrane koju odredi Školski odbor uplaćivaće roditelji direktno na žiroračun škole.

Škole će biti dužne bar jednom godišnje da provjeravaju zadovoljstvo učenika i roditelja školskom ishranom.

Izvor: N1

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply