Roditelji učenika u Pljevljima tvrde da su djeca i dalje preopterećena

Roditelji đaka koji ove godine pohađaju sedmi i osmi razred u pljevaljskim osnovnim školama nezadovoljni su njihovim rasporedom, odnosno brojem časova i tvrde da su djeca previše opterećena i da dva puta sedmično po sedam časova, iako je, kako ističu, ministar prosvjete najavljivao rasterećenje nastavnog programa ove školske godine.

Oni navode da je pedagoški neprihvatljivo toliko opterećenje za djecu tog uzrasta.

Dostavili su i raspored časova i pozvali ministra Damira Šehovića da “ubuduće više vodi računa o djeci, njihovim godinama i obavezama koje im se nameću”.

“Tog dana, kada djeca imaju sedam časova, na svojim nejakim leđima nose torbu tešku skoro sedam kilograma. Ne može se govoriti o rasterećenju učenika, koje je zagovarao ministar, ako djeca ovog uzrasta dva puta sedmično imaju sedam časova. U mnogim školama rasporedi se prave na štetu djece, a u korist nastavnika”, poručuju roditelji. Nakon što dijete provede sedam časova u školi, skoro da je neupotrebljivo za bilo kakav rad. Djeci treba dosta vremena da se odmore od napornog dana, a malo za učenje i izradu domaćih zadataka”.

Iz Zavoda za školstvo odgovorili su da bi škole trebalo da se rukovode pedagoškim principima prilikom definisanja rasporeda.

Načelnik odsjeka za razvoj i istraživanje obrazovnog sistema Radoje Novović navodi da je ovogodišnji nedjeljni fond časova manji nego lani, iako đaci dva puta sedmično  imaju po sedam časova .

“Smanjenje nedjeljnog fonda časova mora da se sprovodi u svim školama, jer je propisan Planom za osnovnu školu, koga su sve škole dužne da se pridržavaju. Ukoliko se određena škola ne pridržava propisanog nedjeljnog fonda časova, to je pitanje koje povlači sankcije. Kada je riječ o nedjeljnom fondu časova , samo ove godine (ne i narednih), specifična situacija je u sedmom i u osmom razredu jer ove godine sedmi razred ima dva časa više iz drugog stranog jezika, a osmi jedan čas više iz hemije”, navode iz Zavoda.

Novović navodi da bi idealno bilo rasporediti predmete i težiti ravnomjernijem rasporedu broja časova , ali da je to “teoretski ideal”.

“Tako je u idealnoj situaciji poželjno predmete rasporediti u zavisnosti od efekata učenja u toku jednog dana, kao i težiti ravnomjernijem rasporedu broja časova . Taj idealni, ravnomjerni raspored je teoretski ideal, koji je nekada moguće sprovesti, ali mnogo teže u starijim razredima ili u većim školama. Ovo posebno s obzirom na činjenicu da nastavnici često dopunjavaju normu u više škola i raspored im je time već fiksiran, te nije riječ o samovolji već nužnosti”, dodao je on.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Raspored je problem i po pitanju broja dana izmedju casova nekog predmeta. Konkretno VI razred, sedmicno mjenjaju smjene, u popodnevnoj istoriju imaju u cetvrtak i petak, potom u jutarnjoj nastavljaju s njom u poned i utorak, a onda za nju ne cuju do narednod cetvrtka, slicno i biologija

  2. Zamislite djecu koja su u popodnevnoj smjeni (od 13:30-17:00 ,ili 17:45 ) ,dodju iz skole ,nesto pojedu ,odmah zavrsavaju domaće ,a ujutru ih moramo ustati opet rano ,da bi naucili sve sto treba !Znaci ,bukvalno ,od ponedjeljka -petka ,non-stop se uči.
    Obim gradiva sve veći ,vremena tako malo …Zbilja mi ih bude žao ,zbilja je previše …
    Nije to samo problem u Pljevljima ,koliko mi se čini ,svi učenici Osnovnih škola i u ostalim gradovima ,imaju isti problem😣

  3. Ja mislim da treba zatvoriti škole, roditelji danas su i vise nego edukovani da sami obave obrazovanje djece. Ali eto, ako mora da se ide u skolu, da imaju po 2 casa(po mogucnosti fizicko-djeca moraju da se razvijaju pravilno jer kuci jedina aktivnost je chatovanje),nose po jednu svescicu, bez domacih i stvorimo cijele generacije buducih ,,naucnika”! A sto se tice rasporeda vec godinama moja prijateljica ima ovakav raspored: ima prvi, drugi, treci cas, cetvrti pauza, peti ima…i tako po 2,po nekad i tri dana u sedmici, da ne spominjem da ponekad dva puta dnevno ide u 2 smjene ili 2 skole da dopuni normu da bi prehranila djecu.

Leave a Reply