Počela obnova parka i igrališta ispod Gorice

U Podgorici je počelo uređenja parka i dječjeg igrališta ispod Gorice, kroz projekat Zelena zona za djecu i penzionere.

Stanari iz Bulevara “Ivana Crnojevića” u Podgorici riješili su da urede park nadomak Gorice.

Biljana, jedna od stanarki naselja u kom se nekad nalazio veliki dječji park, kaže da svakodnevno boravi na tom prostoru i da uslovi nijesu dobri. Ističe da se stanje mora popravljati, ne samo zbog djece i stanara, već i kućnih ljubimaca.

“Vidim da su klupe polomljene sve, i mobilijar za djecu, treba trava da se obnovi makazar za sad”, kaže ona.

Projekat obnove parka je podržala Fondacija za aktivno građanstvo (FAKT), a uključio se i privatni sektor.

Ana Ponoš je pojasnila da je cilj stanara da prostor koji je nekada imao sav potreban mobilijar ponovo urede tako da ima svoju namjenu.

Žele da u parku uživaju i djeca i stariji i zajedno provode vrijeme.

“Želimo da na početku da očistimo igralište od stakla, da uklonimo višak starog mobilijara koji je tu ostao i postavimo klupe i stolove sa šahovskim tablama. Za najmlađe pripremamo ljuljaške i kutije sa pijeskom. Ovdje dolazi puno dvogodišnjaka, pripremamo školicu, betonske stazice za automobile. Igra je bitan dio odrastanja, a ovdje u centru grada moramo više da brinemo o ovom parkić”, kaže Ponoš.

Iz Udruženja Roditelji, koje je podržalo projekat, a u kojem imaju svoju inicijativu Vratimo djeci igrališta, kažu da novac uložen u parkove nije bačen i izgubljen novac.

“Na ovaj način se mnogo doprinosi zajednici, posebno aktivnosima za djecu jer nove generacije sve više vremena provode u kući uz tehnologije, umjesto da budu napolju i u parku. To je nešto za šta se i mi zalažemo”, kazala je Lejla Abdić iz udruženja Roditelji.

Uređenje parka u centri grada trajaće naredna četri vikenda, a stanari koji žive u blizini biće narednih dana pozvani utem pisma da se uključe, u skladu sa mogućnostima, finansijski ili idejama i kreativnošću.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply