Težini torbe doprinose roditelji, đaci više zaštićeni nego opterećeni

Direktorica OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice Milica Stanković, smatra da su djeca više zaštićena, nego opterećena, i da roditelji prave veliku grešku trpajući u torbu što treba i što ne treba što doprinosi njenoj težini.

“Pa i mi smo nosili torbe. Pa koliko kilometara đaci pješaci nose svoje torbe i još uvijek ih ima u Crnoj Gori”, kazala je ona za TV Vijesti.

Dok su ormarići u školama odavno poznat način da se djeci olakša školska svakodnevica i makne teret sa leđa, crnogorske škole potrebu za tim uglavnom nisu prepoznale ni u ovoj školskoj godini. One koje jesu, sve i da žele, učenicima ne mogu obezbijediti ormariće, jer u školi, zbog prebukiranosti, jedva da stanu i djeca.

Stanković da su u svakom holu škole nalazi prostor predviđen za ormariće, ali ako bi, po pravilu, svaki učenik dobio svoj prostor za odlaganje knjiga, od ormarića se ne bi moglo proći hodnikom.

“Mi u školi i kada bismo krenuli u realizaciju takvog projekta, ne znam kako bismo, na koji način bismo to uspjeli, jer jednu učionicu koristi pet smjena. Tako da, ne znam kako bih mogla da obezbijedim da svako dijete ima svoj ormarić,” kaže Stanković.

O ormarićima u školama se godinama priča, ali ih i dalje ima veoma mali broj škola. Ministarstvo prosvjete je 2013. godine obavijestilo škole da je spremno je da izađe u susret svim obrazovnim ustanovama koje žele da nabave ormariće, u kojima bi djeca u toku nedjelje čuvala udžbenike. U međuvremenu, umjesto ormarića, podgoričke škole uglavnom svake godine primaju sve više djece, pa su ove godine pretrpane.

Težina đačke torbe, prema mišljenju stručnjaka, ne smije prelaziti deset odsto ukupne težine djeteta. Po makar jedna knjiga i sveska iz svakog predmeta, pribori za olovke i bojice, ali i maramice za higijenu, voda i još ponešto, sve to nose leđa mališana. U Crnoj Gori predmet materni jezik jezik ima 4 udžbenika, a ostali najčešće udžbenik i radnu svesku.

Rezultati sistematskih pregleda pred ovogodišnji upis pokazali su da 54 odsto djece ima loše držanje.

Jedna od škola koja ima ormariće za đake je kolašinska OŠ “Risto Manojlović”, a slične ima i medicinska škola u Podgorici.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. deset odsto tezine djeteta?! jedan od dana djeteta 2 razreda koje je imalo 4 predmeta i ukupno 4 sveske i 8 knjiga i naravno bar pernicu…. pritom neka više od 28 kg…. jel mislite da js moguće da je težina svega toga bila 2.8kg? Osjecajnost učiteljice je doprinjela da se 3 knjige nakon toga dana ostave u skoli….

  2. Tacno je i mi smo pjesacili nosili torbe i opremu za fizicko i nista nam nije tesko bilo.A danas prave debile od djece nose im torbe i vode za ruķu ne pustaju djecu da se sama snalaze i da normalno odrastaju.

  3. Ma daa…Nosili smo i mi skolske torbe…..Ali sada iz pojedinih predmeta postoje i po cetiri knjige….I ne slazem se da roditelji dodatno opterecuju skolske torbe svoje djece…To sto sam uvijek voljela da dijete pojede sendvic koji mu ja pakujem od parceta pice i limenke koka-kole sa kioska se ne moze nazvati mojim dodatnim opterecenjem..

    • Lakse je optuziti roditelje i dodvoravati se ministru, nego reci istinu. Djeca nam nose po 4 knjige iz jednog predmeta, a sta uce je tuga! Izlaze nepismeniji nego prije 50 godina! I da, tada se islo po snijegu, ali se nosila po jedna svescica i parce hljeba, a danas i knjige, i sveske, jedne bojice, druge, razni materijali za kreativno izrazavanje ucenika itd.Obavezno nosenje vlaznih i papirnih, boca vode jer u skoli nije za pice… Da, roditelji su ti koji sve to djeci trpaju, nista im se ne trazi!

    • Ovo je jedan dio jucerasnje torbe moje kcerke (4.) razred. Nisam imala gdje da joj stavim uzinu – srecom pa ide i njena seka u istu skolu, pa je ona ponijela uzinu u svojoj torbi (1.razred, u skoli su joj sve knjige i sveske) – tako, da i ja mislim da su definitivno presteske i Ne nosim njihovih torbi do stanice….

  4. Fakat je da su djeca ranije bila jaca fizicki i nisu to osjecala toliko .Danas im je kicma zakrzljala od telefona i igrica slabo se bave sportom i eto rezultata .Inace imaju da se kupe dzacke torbe na tockiće koje su uvele skoro sve skole u zapadnoj evropi nego djeca kod nas nece to da vuku za sobom, jer ih je sramota da lice na babe kad se vracaju sa pjace (kompleksi razni) Niko srecan niko zadovoljan 😀 ..poyy

  5. Koliko djece ima deformitete kičme? Je li i to krivicom roditelja? Kao sto su već naveli u komentarima nose po 4 knjige iz jednog predmeta, velike sveske, mi kad smo bili djeca koristili smo male sveske a sada su izašle iz upotrebe. Djeci treba sto vise olakšati- to žele roditelji!

    • Tako je, kad smo mi bili đaci, i knjige i sveske bile su manjeg formata, pa su samim tim bile i lakše. I nosili smo, kao što je neko već komentarisao, svesku i čitanku, a danas 3 udžbenika i 2 velike sveske (školsku i domaću) samo iz maternjeg. I nismo imali ni radne sveske, kao npr. iz biologije, geografije nego samo udžbenik. Tako je bar moja generacija imala, školska ‘8485 godina

    • Gordana Goga Kadij tacno tako,bukvar nemaju ko mi u nase vrijeme,do sad mi naucili slova,ucio bi sam pjesmicu,a ne da ja ponavljam sa njim ko papagaj,ucim ga pjesmicu,umjesto da uci sam i ja samo da ga preslisam.

    • Bojana V Erdelic U pravu ste, sadašnji program školstva je da roditelj mora učiti sa djecom, pogotovo u nižim razredima kada ne znaju slova a uče pjesmice, s’ tim da su konkretno u prvom razredu pjesmice bez suštine i po mom mišljenju potpuno beskorisne i glupe. Sjećam se pjesmice “Taram baram”, kada me je dijete pitalo što to znači i kad ni sama nisam znala. Ne razumijem zašto nema bajki, basni, lijepih pjesmica, da djetetu razviju maštu i da imaju volje čitati sami nešto zanimljivo za svoj uzrast.

  6. Pa deca i treva da budu zaštićena, ili da se vratimo na klečanje na kukuruzu. Nosim torbu svom detetu i nosiću je dok god ona bude ovakve težine. A bilo bi fino da npr direktorka nosi mesec dana knjige po rasporedu za 7 razred. Samo mesec dana

  7. Kako doprinose roditelji???
    Moraju da nose po 4 velika udzbenika iz Crnogorskog plus sveska velika domaca i skolska. Izmolili smo da jedna sveska bude i za domaci i skolski rad.
    Da vas nisam cula kako smo mi mogli !! Nama su sve knjige bile malog formata i svaka sveska mala.
    Kada ima 5 casova torba joj je teska 6kg, a ona 35kg. Bas 10%

  8. Jeste,roditelji su krivi za sve😭 …tacno je da smo i mi nosili i da je teska bila al ovoliko ne…nije bilo vazno koje su sveske A4 ili A5…tvrdi il meki povez,ustvari skoro svi smo nosili tanki povez A5…A sad sve velike i vecinom tvrdi povez.Iz jednog predmeta po 4,5knjiga…i roditelji krivi.Kaze gospodja na tv jutros da roditelji stavljaju i sta treba a sto ne.Jeste,pane nam na pamet pa im ubacimo sveske i knjige pride.Sram Vas bilo,najlakse roditelje okriviti.Mora da smo mi i od Hrvata ovo kopirali 😝😭

  9. Pretjerali su
    Umjesto reforme koja ce olaksati djetetu skolovanje da sa onim zdravim osmjehom i motivom guraju dalje i izbor za neko sjutra oni svake godine dodaju neki novi predmet ono tek se sada sjetili da im i to treba uzas .Ne kazem da se djeca obrazuju i znaju neke osnovne stvari ali aman samo sto im ne izgrade putnu infrastrukturu u nekim zemljama koje neznaju ni da postojimo na kugli zemaljskoj ,a nasu istoriju ,njegosa..andrica tek eto da se pomenu OVO JE TUGA A NE REFORMA SKOLSTVA

  10. “roditelji dodatno opterecuju djecu”, da saljemo im trazenu opremu za fizicko (patike, sorc, majcu),a sala zauzeta svaki put u skoli gore pomenute Direktorice, da nije tuzno bilo bi smijesno….

  11. Prosto me grize savjest da pustim dijete sa preteskom torbom na ledjima,pa je naravno otpratim i sačekam.Danas sam htjela da izbacim koju knjigu,ali sve su joj potrebne.Znači,torba je teška i meni,a kamoli njoj.

  12. Slomiti djeci “kicmu” dok su mali da nauce da se sagnu a i nacerati ih da pjesace po jedno pedeset km do skole i to kroz snijeg od metar dva 😂😂😂i onda neka strknu kad se edukuju za Bec i nek se p…. u Bec u sistem tako sto ce biti podobni i poslusni 😂😂😂😂 eto tako nekako 😘😘😘vise i taj zapad i njihovi ormarici itd. PIH

  13. djacke torbe jesu teske i to je cinjenica … ali i pojedini roditelji iz nepoznatih razloga doprinose tezini iste te torbe…. nije neophodno deci trpati sveske debelih korica od 200 lista…. svi smo isli u skolu i koristili male sveske tankih korica eventualno iz pojedinih predmeta velike ali isto tankih korica…. pernice koje imaju po tri cetiri pregrade pune nepotrebnog pribora … i jos mnogo nekih suvisnih stvari…. ima logike u ovome verujte….

Leave a Reply