U Herceg Novom gužva za dječije potvrde za polazak u vrtić

Probleme sa potvrdama od izabranog pedijatra potrebne za polazak djeteta u školu danas i u ponedjeljak ima dio roditelja JPU Naša radost iz Herceg Novog jer nijesu upjeli da je dobiju i pored blagovremenog zakazivanja sistematskog pregleda.

Iz Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja je Radiju Herceg Novi pojašnjena procedura dobijanja potvrda, koja se očigledno razlikuje od opštine do opštine.

“Pacijent telefonom poziva medicinsku sestru svog izabranog doktora i daje informacije o starosti djeteta i  vakcinama. Ako je djete uzrasta između jedne i dvije godine, ili tri i četiri godine roditelj mora naglasiti da li je obavljen i sistematski pregled. U tom slučaju ne treba dodatni pregled, pa je dovoljno da samo roditelj  dođe po potvrdu. Djeca koja imaju između dvije i tri godine i četiri ili pet takođe ne moraju biti prisutna pri izdavanju potvrde jer u tom uzrastu nisu predviđeni sistematski pregledi”, navode iz Ministarstva.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja Herceg Novi Biljana Dapčević kazala je da su pojedini pedijatri u posljendja četiri dana obavili i do 260 pregleda.

“U pitanju su, ne samo zdrava djeca, već i bolesna koja svakako imaju prednost, ali i bebe. U Domu zdravlja rade četiri pedijatra, što je dovoljno za jedan normalan radni dan. Danas su, recimo,  prijepodne samo za troje djece izdali potvrde“, kazala je Dapčević.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply