U Herceg Novom gužva za dječije potvrde za polazak u vrtić

Probleme sa potvrdama od izabranog pedijatra potrebne za polazak djeteta u školu danas i u ponedjeljak ima dio roditelja JPU Naša radost iz Herceg Novog jer nijesu upjeli da je dobiju i pored blagovremenog zakazivanja sistematskog pregleda.

Iz Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja je Radiju Herceg Novi pojašnjena procedura dobijanja potvrda, koja se očigledno razlikuje od opštine do opštine.

“Pacijent telefonom poziva medicinsku sestru svog izabranog doktora i daje informacije o starosti djeteta i  vakcinama. Ako je djete uzrasta između jedne i dvije godine, ili tri i četiri godine roditelj mora naglasiti da li je obavljen i sistematski pregled. U tom slučaju ne treba dodatni pregled, pa je dovoljno da samo roditelj  dođe po potvrdu. Djeca koja imaju između dvije i tri godine i četiri ili pet takođe ne moraju biti prisutna pri izdavanju potvrde jer u tom uzrastu nisu predviđeni sistematski pregledi”, navode iz Ministarstva.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja Herceg Novi Biljana Dapčević kazala je da su pojedini pedijatri u posljendja četiri dana obavili i do 260 pregleda.

“U pitanju su, ne samo zdrava djeca, već i bolesna koja svakako imaju prednost, ali i bebe. U Domu zdravlja rade četiri pedijatra, što je dovoljno za jedan normalan radni dan. Danas su, recimo,  prijepodne samo za troje djece izdali potvrde“, kazala je Dapčević.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply