Izostaje podrška sistema za djecu sa autizmom

Prekomjerna težina i manjak kretanja su problemi koji posebno pogađaju djecu sa autizmom, a nedostatak sistema podrške im onemogućava da se uključe u aktivnosti koje su dostupne njihovim vršnjacima, smatraju u Fondaciji “Ognjen Rakočević”, koja upravo zbog toga organizuje školu plivanja za mališane.

Škola je dio projekta Sunce tebi, sunce meni, koji je podržao Crnogorski Telekom.

“Već deset mjeseci radimo školu plivanja koja je u početku finansirana od donacija građana i društveno-odgovornih firmi, a potom, zahvaljujući Telekomu i njihovom konkursu Za svako dobro. Oni su nam uveliko olakšali finansiranje ove aktivnosti”, kazala je predsjednica Fondacije,  Vanja Rakočević.

Prema njenim riječima, sistem podrške za djecu sa autizmom je jako mali, dok „besplatnih aktivnosti skoro da nema uopšte“.

U Fondaciji kažu da su htjeli da pruže djeci što više sadržaja u kojima mogu aktivno učestvovati i gdje mogu biti korisni i kroz koje mogu širiti svijest o sebi.

Rakočević je najavila da će škola plivanja biti nastavljena od petka, 1. septembra, na Bazenima “Kalezić” na Zabjelu, uz podršku Fudbalskog kluba Budućnost i ostalih donatora.

Trener rekreativno-terapeutske škole plivanja, Ivan Bojović, kazao je da postoje nebrojene koristi od plivanja, ističući da su prekomjerna težina i nedostatak aktivnosti poseban problem koji prati djecu sa autizmom.

„Posebno bi se orijentisao na problem koji pogađa ovu populaciju, a to je prekomjerna težina i manjak kretanja jer su ograničeni da se uključe u aktivnosti koja su dostupna ostaloj djeci“, rekao je Bojović.

On je pojasnio da su djeca kroz školu plivanja naučila da borave u vodi i kako da se dalje snađu i u drugim okruženjima gdje je voda

„Najviše vremena smo proveli u socijalizaciji djece i radu u grupi, kao i upoznavanju sa pravilima ponašanja u bazenu“, dodao je on.

Dio članova koji su pohađali školu plivanja, je učestvovao na Četvrtom Podgoričkom Triatlonu Plavnica u julu ove godine.

Autorka projekta, Sanja Marljukić, kazala je da je cilj projekta Sunce tebi,sunce meni, koji je trajao pola godine, bio da djeca sa autizmom, uz adekvatan terapeutski rad i aktivnosti, uče kroz igru.

“Glavni cilj projekta je da se kroz terapijski rad i vaninstitucionalne aktivnosti namijenjene djeci iz autističnog spektra, na jedan vrlo kreativan način, sa osmjehom i kroz igru, mogu izmamiti osmjesi, a ujedno i da pokaže značaj igre kao najboljeg načina učenja”, pojasnila je Marljukić.

Članica Upravog odbora Fondacije, Milica Stojadinović Miličić, smatra da je logično da prvi projekat koji se tiče djece sa autizmom bude škola plivanja.

„Prvo što kao roditelj pomislite jeste „mora naučiti da pliva“. Svi autisti vole vodu i ovo je bila jedna od prilika da shvate koja je to opasnost koju nosi voda“, navela je Stojadinović Miličić.

Ona smatra da postoji loša primarna zdravstvena zaštita za djecu sa autizmom i da nema organizovane podrške.

„Ovakvi projekti nisu dodatni, već su oni egzistencijalni za nas zato što ne postoji nikakva organizovana podrška za autiste“, naglasila je Stojadinović Miličić.

U okviru projekta je bila organizovana i radna akcija pošumljavanja Gorice.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply