I u OŠ “Štampar Makarije” djeca u sred izučavanja ostala bez drugog stranoj jezika

Situacija sa promjenom drugog stranog jezika u sred izučavanja koja se dogodila u Osnovnoj školi Sutjeska iz Podgorice, a nakon usvajanja izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju, ponavlja se i u školi “Štampar Makarije” u Bloku pet.

Podgoričanin Aleksandar Mandić požalio se Vijestima da mu dijete ove godine ne može da nastavi da izučava francuski jezik, jer u školi “Štampar Makarije” u Bloku pet u Podgorici nemaju više profesora za taj predmet.

“Sin mi je učio u šestom razredu, kao drugi strani jezik, francuski. Međutim, iz škole su me ovih dana obavijestili da nijesu u mogućnosti da obezbijede profesora i traže da se opredijelim, koji će drugi strani jezik dijete da mi uči”, kazao je Mandić.

On smatra da je njegovom sinu napravljen problem, kao i drugoj djeci, koja su izučavala taj jezik.

“U šestom razredu su učili taj jezik i sada odjednom profesora nema. Pa zar ne bi trebalo, ako se počne sa učenjem tog predmeta, da profesor bude obezbijeđen do kraja školovanja, odnosno devetog razreda”, kazao je Mandić.

On je istakao da su tako djeca dovedena u nezavidan položaj.

“Kako sada dijete da počne da uči neki drugi jezik, izgubili su godinu i u zaostatku su za drugim vršnjacima, koji su naprimjer izučavali italijanski ili neki drugi jezik, u šestom razredu”, kazao je Mandić.

On je naglasio da će insistirati da njegov sin nastavi da uči francuski jezik i da neće odustati od zahtjeva i pozvao nadležne da obezbijede normalno odvijanje nastave za taj predmet.

Iz Ministarstva prosvjete i Osnovne škole „Štampar Makarije” nijesu odgovorili Vijestima na pitanja.

Izmijenjenim Zakonom o osnovnom obrazovanju, koji je dio seta reformskih obrazovnih zakona, usvjenim nedavno u parlamentu, predviđeno je da škole sada treba da ponude najmanje dva strana jezika koje djeca treba da izučavaju kao drugi strani jezik, što su neke škole prihvatile kao dovoljan broj, a ne kao minimalan. Zbog toga su na kraju prošle školske godine roditelji djece šestog razreda OŠ Sutjeska, koji su učili njemački kao drugi strani jezik, dobili obavještenje da ga “ukidaju” i da izaberu neki od ostala dva koja postoje u školi.

Minstar prosvjete Damir Šehović je obećao, u toku usvajanja seta obrazovnih zakona, da zbog promjena neće biti zakinut nijedan đak u Crnoj Gori.

Udruženje Roditelji je, upravo na predlog roditelja, u toku pripreme zakona ali i u proceduri usvajanja predlagalo i tražilo da se pri izboru drugog stranog jezika uvaži stav djece i roditelja i da se otpočne sa izučavanjem određenog stranog jezika ako se za to prijavi najmanje 28 djece koliko ih može biti u jednom odjeljenju. Taj predlog nije prihvaćen ni od Ministarstva prosvjete ni od poslanika.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply