Moguće genetsko testiranje sklonosti obolijevanja od raka dojke i jajnika

Sponzorisana objava

U Crnoj Gori je od nedavno preko kompanije Bio Save, moguće genetsko testiranje za otkrivanje sklonosti obolijevanja od raka dojke i/ili jajnika, koje se u svijetu sprovodi već desetak godina.

Za testiranje je nephodna mala količina venske krvi koja se šalje za njemačku laboratoriju Cegat. Rezultat se dobija za 4 do šest sedmica.

U Bio Save-u kažu da je razumljivo zašto je genetsko testiranje važan korak u borbi protiv ove zloćudne bolesti ako se uzme u obzir da je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena, od kojeg svake godine prema podacima iz Kliničkog centra oboli oko 300 žena.

“U Crnoj Gori je procenat karcinoma dojke 12,5 odsto u opštoj populaciji, što znači da će se kod svake osme žena do 70. godine života razviti rak dojke. Zabrinjavajuća je i činjenica da je stopa mortaliteta u svijetu od ove bolesti 17,6 odsto, prema studijama epidemiološkog instituta Robert Koh”, navodi Bio Save.

Geni koji su vrlo značajni u nastanku raka dojke su tzv. BRCA 1 i BRCA 2. Njihov naziv je nastao upravo na temelju činjenice da mutacije u njima značajno doprinose razvoju raka dojke, BReast CAncer= Rak dojke. Ova dva gena igraju vrlo važnu ulogu u popravci oštećenja DNK.

Kod osoba koje su naslijedile mutacije na BRCA 1 i BRCA 2 genima rizik od raka dojke s godinama raste i brže i više nego u opštoj populaciji. Kod 10 do 12 osto žena u opštoj populaciji razvija se rak dojke tokom života. Sa druge strane taj procenat je znatno veći kod žena sa nasleđenim mutacijama BRCA 1 gena i on iznosi čak 55 do 87 odsto.

Kada su u pitanju mutacije BRCA 2 gena, taj procenat iznosi 45 odsto. I muškarci i žene s mutacijama u BRCA 1 i 2 genima mogu prenijeti mutacije na svoje potomstvo, jednako na sinove i kćerke s vjerovatnoćom od 50%. Naime, svaki gen u genomu dolazi u dvije kopije. Jedna je naslijeđena od oca, a druga od majke. Kod začeća djeteta svaki roditelj donira po jednu kopiju istog gena. Hoće li to biti gen s mutacijom ili gen bez mutacije šanse su podjednake. To je tzv. autosomni dominantni način nasljeđivanja.

Osim za rak dojke, promjene u Brca genima mogle bi poslužiti i kao rani pokazatelj mogućeg razvoja raka jajnika. Tu vrstu raka je vrlo teško otkriti s obzirom na to da nema odgovarajućih ranih pokazatelja, već se vrlo često otkrije tek u kasnoj i teže izlječivoj fazi.

Genetsko testiranje na rak dojke i jajnika namijenjeno je osobama koje spadaju u rizičnu grupu. Prema međunarodno važećim kriterijima, to su osobe koje imaju više bliskih srodnika s rakom dojke ili jajnika, nekoliko članova porodice s rakom obije dojke ili u porodici imaju rak dojke u više od jedne generacije. Takođe, u tu grupu spadaju i osobe koje u porodici imaju rak dojke prije 50. godine života ili obostrani rak jajnika prije 40. godine. Iako se smatra da je rak dojke primarno bolest žena, treba imati u vidu se se u znatno nižem ricentu javlja I kod muškaraca. Zbog toga predispozicije na BRCA 1/BRCA 2 genetsko testiranje imaju i osobe sa muškim srodnikom koji je bolovao ili boluje od raka dojke.

“Ukoliko se indetifikuje mutacija na BRCA1/BRCA 2 genu pacijenti imaju dragocjenu informaciju za ranu dijagnozu i brže izlječenje. Rezultat BRCA genetskog testa omogućava kreiranje presonalne i ciljane terapije , što smanjuje sistematske nus pojave. Test zapravo predstavlja jedinu pravu prevenciju, jer pokazuje vjerovatnoću nastanka oboljenja”, poručuju iz Bio Save-a.

Pored Brca 1 i 2 testova, postoji još jedan test Brest True koji analizira dodatnih 11 gena značajnih koji takođe mogu biti pokretači za nastanak karcinoma dojke, ali i još nekoliko drugih karcnoma (jajnika, pankreasa, melanoma, prostate, želudca, tankog i debelog crijeva itd.)

Informacije o značaju BRCA testova kao i proceduri testiranja mogu se dobiti pozivom na broj telefona 067/ 397-226.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Cisto da je jasno… ako neko ima mutaciju opet ne znaci da ce se tokom zivota razboljeti. Na to utice mnogo faktora. Ne bih se odlucila na testiranje jer bi me rezultati potencijalno dozivotno plasili.

Leave a Reply