Ne odustaju od predloga uslovljavanja upisa u vrtiće i škole vakcinalnim statusom

Ministarstvo zdravlja neće odustati od predloga uslovljavanja upisa u vrtiće i škole vakcinacijom protiv deset zaraznih bolesti odnosno vakcinalnim statusom djece koje je predvidjelo u nacrtu izmjena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, iako im je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda sugerisano da se na taj način krše prava djece na obrazovanje i zdravlje.

Ombudsman je ukazao Ministarstvu, nakon objave teksta Nacrta zakona, zatražilo od te institucije da reaguje, da se pravo na boravak djece u vrtićima i školama ne može uslovljavati prethodnom vakcinacijom, jer su pravo na zdravlje i obrazovanje djece garantovani Ustavom Crne Gore, kao i međunarodnom konvencijom.

Izmjenom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvodi se odredba 27 stav 5, kojom se precizira da su roditelji obavezni da prilikom upisa djece u ustanove dostave i dokaze o vakcinaciji protiv deset zaraznih bolesti tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubeole, virusnog hepatitisa „B”.

“Predloženim izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti suštinski se ne mijenja stav države prema vakcinaciji jer je ona obavezujuća i u postojećem zakonskom rješenju sa čime se složio i zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Predloženim izmjenama država se dodatno obavezuje da osigura i još više zaštiti zdravlje posebno vulnerabilnih djelova populacije tj. djece, naročito u situacijama koje predstavljaju povišen epidemiološki rizik i naročito one djece koja zbog određenih medicinskih stanja ili bolesti nijesu kandidati za vakcinaciju i čije zdravlje, a nerijetko i život, zavisi od kolektivnog imuniteta i vakcinacije drugih osoba iz okruženja. Uslovljavanje upisa djeteta u obrazovnu ustanovu dokazom o obavljenim vakcinacijama ne predstavlja diskriminaciju, već mehanizam kojim se dodatno osigurava zaštita prava djece na zdravlje. Ne može se smatrati da je nevakcinisanoj djeci predškolskog i školskog uzrasta neopravdano uskraćeno pravo na obrazovanje usled roditeljskog odbijanja imunizacije”, ističu iz Ministarstva zdravlja u izjavi Danu.

Iz tog resora objašnjavaju da se u okolnostima kada izraženo djelovanje antivakcinalnih pokreta dovodi do zbunjenosti roditelja, oklijevanja prilikom donošenja odluka o vakcinaciji i posledičnog pada obuhvatima vakcinama, posebno MMR vakcinom, stiču se uslovi za epidemijsko javljanje određenih potencijalno jako opasnih zaraznih bolesti.

“Zbog toga smatramo da je država dužna da na svaki mogući način zaštiti, sačuva i u datim okolnostima unaprijedi zdravlje stanovništva, a posebno djece. Smatramo da se radi o odvojenim pravima čije puno ostvarivanje na ovom stepenu razvoja zdravstva i obrazovanja, pa i razvoja cijelog društva, ne može biti s uspjehom dovedeno u vezu s aspekta zabrane diskriminacije. Obaveznost vakcinacije opravdana je i u interesu zaštite zdravlja djeteta kao i prava na zdravlje druge djece u obrazovnoj ustanovi, što je u skladu sa članom 24 Konvencije o pravima djeteta usvojenoj na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija”, kažu iz Ministarstva.

Zaštitnik je u mišljenju naveo da sadašnje zakonsko rješenje treba zadržati budući da se radi o stručnom (medicinskom) pitanju, koje je na istovjetan način uređeno važećim zakonom. Sada su zakonom previđene novčane kazne do 550 eura za roditelje koji odluče da ne vakcinišu djecu.

“Djeca koja nijesu vakcinisana nijesu bolesne osobe. Osnovno obrazovanje je obavezno, a uslovljavanjem predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja vakcinacijom, djeci koja nijesu vakcinisana uskraćuje se pravo na obrazovanje i vaspitanje”, ističe Ombudsman u mišljenju.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da se izmjene pomenutog zakona ne odnose na upis djece u vrtiće u narednu 2017/2018. godinu i da je to u nadležnosti Ministarstva zdravlja. Prema informacijama iz predškolskih ustanova, upis djece u vrtiće biće organizovan sredinom maja.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Lijepo je vidjeti kako nasa drzava brine za zdravlje nas i nase djece, u meni stvara neki osjecaj sigurnosti i spokoja, a ne one drzave kao recimo Svajcarska, Danska, Norveska, zamislite koliko su oni nemarni prema svojim gradjanima da cak ne traze dokaz o vakcinaciji za upis u vrtice i skole, hvala bogu pa mi zivimo u normalnoj drzavi.

  2. Mojem sinu ostala je jos jedna da primi u decembar sa zakasnjenjem.2.god puni 25.juna.Nadam se da ce mi ga upisati taman posla da ga zbog toga neko ne upise u vrtic.Djete se prehladi i slicno,sto cemo sad,malo kasne onda kad primi sledecu dok ozdravi pa je dobije pa onda opet nesto drugo i sve tako.

  3. Ne radi se ovdje o tome da li je vakcina dobra ili ne , u to svakako ne bih ulazio jer se ne smatram kompetentnim za tu temu. Ovo je je klasicno maltretiranje naroda tj. remecenje prava, zakona kojeg ta ista drzava propisuje.
    Samo jos jedan dokaz da zivimo u pravno disfunkcionalnoj drzavi.

  4. Posljedice vakcinacije nijesu dovoljno istrazene, to ce se sloziti i zagovornici vakcinacije.

    Drzava ce nastaviti da uslovljava i kaznjava sporadicno roditelje.
    Pretpostavljam, bice usvojen, kao u Srbiji, represivniji Zakon kojim ce pokusati da se poveca broj vakcinisane djece…

    Valjda nase Ministarstvo zdravlja treba malo sire da sagleda situaciju i da istinski vodi racuna o zdravlju populacije u CG, posebno nase djece, pa i onih mogucih slucajeva oboljevanja kao posledica vakcinacije, sve i da su na nivou statisticke greske, a nijesu.
    Npr. ne znamo ni broj autisticne djece i djece sa raznim poremecajima toga tipa u CG, ali nam to ne smeta da i dalje ceramo djecu na vakcinaciju. Nije dokazano da je uzrok autizma MMR vakcina ali nije dokazano ni da nije.

    Izmedju straha od malih boginja, zaušaka, rubeole i straha da bas njihovo dijete dobije npr. autizam ili neku drugu bolest vecina roditelja ce izabrati da ne vakcinise djecu MMR vakcinom jer djeca i pored vakcinacije mogu dobiti ove tri bolesti.
    Takodje, izmedju mogucnosti da neko drugi eventualno, njima nepoznat, zbog moguce epidemije nastale nevakcinisanjem svog djeteta bude zarazen, kao sto navodi Ministarstvo zdravlja, i straha da bas njihovo dijete dobije npr. autizam ili neku drugu neizljecivu bolest, koja se navodi kao kontraindikacija vakcina, a moze se naci na internetu spisak bolesti, sta mislite da ce roditelj izabrati?
    Dalje, cega se boje vakcinisani, ako su vakcine tako dobre? Onda ne postoji bojazan za njih od npr. boginja, zaušaka, rubeole i td.
    Ko garantuje za kvalitet vakcina? Postoje li manje i vise kvalitetne vakcine, lose serije vakcina?
    Zasto drzava tj. zdravstveni sistem ne garantuje da djeca nakon vakcinacije nece oboljeti od nekih teskih bolesti?
    Kada se dijete razboli roditelji ostaju sami sa bolesnim djetetom. Gdje je tada drzava koja prisiljava na vakcinaciju da pomogne?
    Na kraju, ko garantuje da su vakcine uopste prevencija za te bolesti?
    Kao neke kontraargumente vakcinaciji pogledajte https://www.youtube.com/watch?v=GzqQMXw9BMc
    ili https://vimeo.com/124574027
    ili film Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe
    ili jos mnogo toga na internetu iz drugih zemalja.

    Potrebno je objasniti dosta otvorenih pitanja, ZNANJEM OSLOBODITI RODITELJE STRAHA, a ne silom cerati roditelje i ucjenjivati ih da vakcinisu djecu neupisivanjem u vrtice i skole. Osnovno obrazovanje je po nasem zakonu obavezno!

    Sa druge strane, treba da se ujedine svi koji su protiv prisilne vakcinacije, u koordinaciji nekog nevladinog udruzenja, kako bi se bolje zastupali interesi te grupe roditelja, jer ovako sam roditelj ne moze da uradi nista osim da se nada da bas njegovo dijete prilikom vakcinacije nece dobiti neku bolest.

  5. Upisace oni svako dijete,cim fali para….nece gledati da li je dijete uredno primilo vakcine…moje dijete mmr vakcinu sigurno nece primiti,a znam jos puno roditelja cija djeca nisu i nece primiti vakcinu…bas da vidimo da li ce toliki br djece ostati bez mjesta u vrticu….😂😂😉😉

  6. Pa ne mislite valjda da neko u ovim banana drzavama kao sto je nasa odlucuje o ovome?
    Neki ministar i poslanici kao mogu nesto da promijene?
    Pa nacrtano je njima ovo od mnogo vecih i oni moraju da isprate.
    Ovim drzavama koje imaju svijesti toliko i pitaju se o svojoj sudbini ne mogu da nametnu svakakve gluposti i onda to prolazi kod nas.
    Farmacija je biznis, rat je biznis, unesrecen i bolestan narod je pogodan za upravljanje itd…uglavnom neoliberalna ekonomija i demokratija 😉

  7. nema druge no sa bezbolkom kod doktora i sa njom na sto,Pisi da si je dao, dala, posto ti ja ni dijete ni pare necu dat.Izlazimo na ulicu za neke gluposti u odnosu na ovo, a ne umijemo da se pobunimo i spasimo sopstveno dijete.DOSTA JE BILO!!!

  8. Ne znam cemu toliki haos oko vakcine??? Kad vakcina stiti organizam samo 7 godina!!!
    Mom djetetu je ostala jos MMR da primi,a primi ce je kad pocne da prica i kad mu uradim krvnu sliku jer CRP treba da bude ispod 5.
    Doktori,dajte sebi vakcinu uporedno svojoj kilazi…nijedan to nece uraditi. Citala sam da je neko davao 2 milionaeura da dr,sebi da MMR i nije pristao na to. Samo da su zdravo…
    Zdravstvo u CG je ispod nule!!

Leave a Reply