Potpišite peticiju za aparate za bezbolno mjerenje šećera

Cetinjanka Ljiljana, baka je šestogodišnjeg Balše, koji već četiri godine boluje od dijabetesa. U želji da svom unuku olakša djetinjstvo, Ljiljana kaže da stalno traga za načinima koji bi mu umanjili stres koji ta bolest nosi sa sobom, a najveći je svakodnevno mjerenje nivoa šećera u krvi.

“Potrebno je više mjerenja dnevno. Kod djece od pet do osam puta dnevno. To vam je 200 puta, minimum 200 puta mjesečno. Reći ću što je to za male ručice, koliko je to za njih stresno, plus sve ostalo što prati tu bolest”, kaže Babić.

Za razliku od dostupnog uređaja, postoji senzor koji djeci, umjesto svakodnevnih uboda, omogućava bezbolno mjerenje šećera.

Zato su roditelji pokrenuli peticiju za nabavku aparata, kojom se podržava inicijativa da Ministarstvo zdravlja proizvod uvrsti u redovna medicinka pomagala. Peticija se nalazi na sajtu peticije24.com i do sada je sakupljeno preko dvije hiljade potpisa.

“Inicijativu ću uručiti ministru zdravlja i premijeru Dušku Markoviću. Tražiću da se što prije stavi na dnevni red u Skupštinu. Ovu peticiju sam iznio da bih probudio svijest građana i upoznao građane sa problemom djece sa dijebetesom”, navodi Duško Kovačević, autor peticije.

Kovačević, otac djeteta sa dijabetesom, obećava da će biti uporan u nastojanju da ovaj uređaj uđe na listu dostupnih pomagala. Nada se da će naići na podršku i razumijevanje nadležnih.

“Sa ovim senzorom, djeca bi znala u svakom trenutku vrijednosti šećera, pa bi se samim tim posledice za normalan rast i razvoj svele na minimum”, kaže on

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje, koji obezbjeđuje zdravstvena pomagala, nezvanično saznajemo da će za nabavku ovog uređaja tražiti mišljenje stručnjaka. Peticija je dostupna još desetak dana, a naši sagovornici ističu da bi djeci dijabetičarima, ako već postoji mogućnost, što prije trebalo olakšati djetinjstvo.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply