Novorođenim bebama u Tivtu od opštine 63 eura

Opština Tivat odlučila je da ubuduće roditeljima novorođenih beba isplaćuje novčanu nadoknadu od 63 eura,  tj iznos najniže cijene rada.

Odluka je donijeta u skladu sa Odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, koju je Skupština opštine usvojila na posljednjoj sjednici sredinom januara.

“Pravo na novčanu naknadu može ostvariti jedan od roditelja, koji ima prijavljeno prebivalište ili odobreno stalno nastanjenje u opštini Tivat, pod uslovom da to pravo nije ostvareno u nekoj drugoj opštini na teritoriji Crne Gore, u slučaju da drugi roditelj djeteta ima prebivalište u drugoj opštini. Zahtjev se podnosi u Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja, na propisanom obrascu, uz koji se prilaže i popratna dokumentacija”, pojasnila je portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović.

Prema njenim riječima, potrebnu dokumentaciju čini i kopija lične karte oba roditelja, uvjerenje o prebivalištu za oba roditelja, izvod iz matične knjige rođenih za dijete, žiro račun podnosioca zahtjeva i potvrda da nije ostvareno pravo u drugoj opštini, u slučaju da jedan od roditelja ima prijavljeno prebivalište van opštine Tivat.

Zahtjev za ostvarivanje ovog prava može se podnijeti do navršene godine dana djeteta.

Prema evidenciji MUP-a, Filijale za upravne unutrašnje poslove, u Tivtu je evidentirano 162 novorođenih u prethodnoj godini.

Na taj način se ova opština pridružila grupi opština koje obezbjeđuju poklone za novorođenčad, a kojih nema puno.

Nakon rođenja najmlađi stanovnici Glavnog grada dobijaju poklon paket u vrijednosti od oko 50 eura,  a poklon pakete obezbjeđuju i Danilovgrad i Herceg Novi. 

Bar bebama daje iznos naknadu od oko 30 eura, a Mojkovac od 60 eura.

Izvor: Vijesti

Comments

 1. A zasto sramota? Da su dali paket pelena, peskira ili posteljine u iznosu od 50e bilo bi ok… Koja je razlika? Sem sto ti poklon paketi ponekad sadrze cucle i bocice koje neki roditelji ne koriste. Drugim rijecima – iznos minimalca pa kupi pelena ili cega vec zelis.

  • Očigledno da ovi roditelji koji misle da je ovo malo,gledaju na to koliko će prvo oni popiti kafa ili popušit cigara ,a ne to što će jedan mjesec bukvalno dzabe obezbjediti bebu potreba.. 🙂

  • E pa stvarno nekima nikad dosta…
   Smatram da sam u mogucnosti lako prijustiti deci sve sto je potrebno pa mi opet dobro dodje i tih 60e… A nekom je to cetvrtina mesecnog primanja i opet nije dosta…
   Pa sve je potrosivo,naravno…
   Hvala opstini na poklonu.

Leave a Reply